BIH

AVAZ SAZNAJE Policija vraća Kresu u 'Elektroprivredu BiH'?

Kantonalni sud u Sarajevu donio pravomoćnu presudu

M. AŠČIĆ

21.11.2014

Kantonalni sud u Sarajevu donio je 12. septembra ove godine pravomoćnu presudu kojom se poništava odluka Nadzornog odbora "Elektroprivrede BiH" da smijeni Envera Kresu s pozicije generalnog direktora ove državne firme, saznaje "Avaz".

Prema toj presudi, naređeno je Kresino vraćanje na poziciju direktora u roku od mjesec dana, a sve pod prijetnjom izvršenja. U obrazloženju presude navodi se da EPBiH mora "uspostaviti sva prava Kresi kao da poništena odluka nije ni donesena".

Kresu je 2007. godine smijenio privremeni NO s Adilom Trgom na čelu, čije je imenovanje, također, pravosnažnom presudom prošle godine poništio Kantonalni sud u Sarajevu. Sud je na taj način poništio odluke o razrješenju NO s predsjednikom Rasimom Gačanovićem na čelu te o imenovanju novih privremenih članova, koji su kasnije i smijenili Kresu.

Kreso za "Avaz" kaže da je sedam godina trajala ova agonija da dokaže da je sve rađeno nezakonito.

- Sud je rekao svoje, ali Uprava EPBiH o tome već danima šuti. Nisu obavijestili ni NO firme. Ovdje je problem da su napravili pravni haos. Sve što je rađeno za ovih sedam godina sada mora biti preispitano. Niti su mogli imenovati Amera Jerlagića za direktora, niti su mogli raspisivati tendere. Ovom presudom sve pada u vodu - kaže Kreso.

On tvrdi da se zbog ignoriranja EPBiH da provede presudu, sada čeka sudska odluka o rješenju o prinudnom izvršenju.

- Čim odluka stupi na snagu, a to će biti vrlo brzo, policija će Elvedina Grabovicu morati skloniti, a mene postaviti na mjesto direktora. No, koliko ću ja tu ostati, to je do mene. Možda ostanem tri dana, ali želim nekima dokazati da su radili mimo zakona i da ne poštuju ni sud - rekao je Kreso.

Grabovica: Vlada FBiH mora odlučiti

Elvedin Grabovica, direktor EPBiH, tvrdi da još nije vidio presudu, ali da je čuo da je ona donesena.

- Ja s tim nemam ništa niti hoću da se miješam. Sve je sada na Vladi Federacije BiH. Ona je ta koja treba riješiti ovu situaciju, jer oni su ti koji postavljaju i imenuju, ne radi to EPBiH ni Grabovica - rekao je Grabovica.