BIH

Pandurević: Ako Dodik napravi vlast, slijedi bunt!

Zastupnica SDS-a u Parlamentu BiH za "Avaz"

A. LONČARIĆ

21.11.2014

Zastupnica SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević vjeruje da će blok okupljen oko Saveza za promjene formirati vlast u RS. U izjavi za "Dnevni avaz" Pandurević je istakla da u RS trenutno niko nema 42 poslanika, koliko je potrebno za većinu. Ali, ostaje da se vidi šta će Adam Šukalo, lider stranke Napredna Srpska, odlučiti tokom vikenda.

Politički faktor  

- SNSD, DNS i SP nemaju 42 poslanika. Dosta je tamo nezadovoljnih koji nisu spremni podržati vlast koja će funkcionisati kao do sada. SDS razgovara sa svim političkim faktorima koji su zagovarali promjene, a to su sve partije izuzev SNSD-a. Odlazeću vlast plaši naša najava odlučnog obračuna s korupcijom i oni će učiniti sve, pa i kupovinom poslanika, da sačuvaju vlast kako ne bi otišli u zatvor - kaže Pandurević.

Ako se, pak, desi da vlast u RS formira SNSD, kojeg, najvjerovatnije, neće biti na državnom nivou, Pandurević smatra da „to može funkcionisati, jer su različite ustavne nadležnosti vlasti na nivou BiH i entiteta".

- Ako dosadašnji blok kupovinom poslanika uspije napraviti klub kupljenih poslanika i tako sačuvati vlast, uvjerena sam da tu vlast neće moći zadržati do septembra iduće godine. Desit će im se nezadovoljstvo i bunt građana, jer će RS dublje tonuti u zaduženje, siromaštvo, nezaposlenost... - smatra Pandurević.

Normalna zemlja

Osvrćući se na objavljivanje snimke u kojoj navodno premijerka RS Željka Cvijanović s drugim osobama govori o "kupovini poslanika", Pandurević ističe da su ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić i direktor policije RS Gojko Vasić isti dan trebali dati ostavke kada su izdali saopćenje za javnost.

- Oni su postavili pitanje legalnosti njenog prisluškivanja, a nigdje se ne spominje pitanje nečije odgovornosti za "kupovinu poslanika". Vidite da se do danas Milorad Dodik nije oglasio o tome. Da smo normalna zemlja, ljudi koji u tome učestvuju automatski bi podnijeli ostavke - kaže Pandurević.  

"Domovina" i Savez za promjene se dogovorili

Predstavnici Saveza za promjene i Koalicije "Domovina" postigli su saglasnost o podršci njihovim kandidatima za novo rukovodstvo Narodne skupštine RS, javlja Fena. Senad Bratić je kandidat koalicije "Domovina" za potpredsjednika Narodne skupštine RS iz reda bošnjačkog naroda, a Savez za promjene će s imenom svog kandidata, vjerovatno, izaći u ponedjeljak.

U Savezu za promjene potvrdili su da je dogovor postignut s Koalicijom "Domovina". Istakli su da sada imaju više od 42 poslanika za skupštinsku većinu, a o svom kandidatu za predsjednika parlamenta RS usaglašavat će stavove narednih dana.