BIH

AVAZ OTKRIVA Rusi spuštaju cijenu plina, šta će biti sa potrošačima

Šta je iz "Gazproma" poručeno bh. delegaciji

M. AŠČIĆ

21.11.2014

Cijene plina za Bosnu i Hercegovinu od 2015. godine bit će niže od dosadašnjih, dogovoreno je na sastanku delegacija "Energoinvesta" i ruskog "Gazproma", koji je prije tri dana održan u Sankt Peterburgu, otkriva "Dnevni avaz".

Isti uvjeti

Ovo nam je potvrdio i Mehmed Koldžo, glavni pregovarač s "Gazpromom" u ime BiH.

- Jasno nam je poručeno da će od Nove godine cijene plina za BiH biti niže. No, hoće li one biti niže i za bh. potrošače, odnosno hoće li plin biti jeftiniji, to nije do "Energoinvesta" niti "Gazproma". Na Vladi FBiH je da donese odluku hoće li se to desiti - rekao je Koldžo.

On je pojasnio da je ruski gigant na sastanku jasno poručio da će na taj način cijene plina za sve potrošače u BiH biti pod istim uvjetima te da je nemoguće da će u RS plaćati jeftiniji plin, kako su ranije tvrdili iz ovog entiteta.

- Čelnici "Gazproma" to su jasno potcrtali. Cijene će biti iste za sve, nema tu razlike. "Energoinvest" je jedini bh. zastupnik. To je jasno definisano i tu više nema nikakve dileme - kaže Koldžo.

mehmed-koldzo-bh-gas-11

Koldžo: Nema nedoumica

On je na sastanku u Rusiji potpisao i novi aneks ugovora s "Gazpromom" o isporuci plina za 2015. godinu. Na taj način dogovorena je nesmetana isporuka ovog energenta, pod istim uvjetima kao i u 2014. kada je u pitanju količina. Postojeći ugovor istječe krajem godine, a novim je omogućeno uredno snabdijevanje plinom za sve bh. potrošače.

Dovoljne količine

Ocijenio je da su na ovaj način isključene nedoumice da neće biti isporuke plina za BiH.

- Najvažnije je da je aneks ugovora potpisan, čime je garantovano da ćemo dobiti one količine gasa koje i naručimo. Tu za sada neće biti problema - rekao je Koldžo.

Traže višegodišnji ugovor

Koldžo nam je potvrdio da "Gazprom" i dalje insistira da, umjesto što smo ranije  potpisivali jednogodišnji, sada potpisujemo višegodišnji ugovor o isporuci plina.

- Ova vrsta ugovora koju nam nude je neprihvatljiva za bh. stranu. Oni na tome insistiraju, ali to nama ne ide u prilog. Prema tom ugovoru, mi bismo morali plaćati nabavku plina i ljeti i zimi, i to pod istim uslovima. To nismo u mogućnosti - rekao je Koldžo.

  • 570 KM po hiljadu kubika iznosila ruska cijena plina u 2014.
  • 530 KM po hiljadu kubika trebala bi iznositi u 2015.
  • 754 KM po hiljadu kubika je cijena plina koji prodaje “BH-Gas”