BIH

EKSKLUZIV Kormak: Sretna sam što dolazim u BiH!

Nova ambasadorica SAD za „Dnevni avaz“

S. NUMANOVIĆ

21.11.2014

- Veoma sam sretna i jedva čekam da dođem u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Kada će to biti, vidjet ćemo. Sutra (danas, op. a.) imam sastanak s kolegama u Evropskom odjelu Stejt departmenta pa ćemo razgovarati i o datumu kada trebam biti u BiH. Ima još koraka koji se trebaju poduzeti prije mog dolaska u Sarajevo – izjavila je za „Dnevni avaz“ nova ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Morin Elizabet Kormak (Maureen Elizabeth Cormack).   

Zeleno svjetlo

Senat, donji dom američkog parlamenta, njeno imenovanje potvrdio je tačno godinu otkako ju je predsjednik Barak Obama (Barack) nominirao. Kako su objavili američki mediji, ona „može početi brisati prašinu s kofera i pakovati se za Bosnu“.

obama-nakon-hapsenja-u-bostonu210

Obama: Potpisao odredbu

- Naravno da mi je vrlo drago što sam dobila potvrdu – kazala je Kormak.

U izjavi za naš list ona nije mogla govoriti o situaciji u BiH.

- Sigurna sam da ćemo se upoznati i u Sarajevu razgovarati o svemu. Sada ne bih davala nikakve političke izjave – rekla nam je Kormak.

Ambasada SAD u BiH potvrdila je informaciju o imenovanju Kormak. Navedeno je da je Senat jednoglasno potvrdio njenu nominaciju.

- Ambasadorica Kormak trenutno je izvršni asistent u Uredu specijalnog izaslanika predsjednika Obame za globalnu koaliciju za borbu protiv ISIL-a. Ona će narednih sedmica svoje dužnosti predati osobi koja će je zamijeniti na toj poziciji i pripremiti se za dolazak u BiH. Dok ambasadorica Kormak ne položi svečanu zakletvu u ministarstvu vanjskih poslova SAD i ne preda diplomatske akreditive predsjedavajućem Predsjedništva BiH, otpravnik poslova Nikolas Hil (Nicholas Hill) nastavit će obavljati dužnosti šefa misije Ambasade SAD u BiH – saopćeno je iz Ambasade.

Kormak je, kako saznajemo, vrijeme dok je čekala potvrdu nominacije, iskoristila i kako bi naučila bosanski jezik.

Iskustvo iz 1996.

Naša zemlja njoj nije nepoznanica. Kao mlada službenica, ona je 1996. godine radila u Sarajevu na pripremi kadrova Ambasade SAD u BiH. Kao direktorica Ureda za zapadnu Evropu, ona je 2010. godine predano radila na poboljšanju stanja u BiH.

- Još je mnogo ostalo da se uradi u BiH i rizik kretanja unazad u toj zemlji ne može se zanemariti... SAD su u BiH uložile ogroman ljudski, politički i ekonomski potencijal kako bi ta zemlja uživala u stabilnosti i prosperitetu. Mi nastavljamo taj posao - izjavila je, između ostalog, Kormak na saslušanju u Senatu 11. marta ove godine.

Blinken pred Senatom

Još jedan veliki prijatelj BiH, Toni Blinken (Tony), prekjučer je saslušan pred Senatom. On je istupio pred članovima Odbora za vanjske poslove ovog doma američkog parlamenta kako bi govorio o svojim prioritetima i zadacima u Stejt departmentu.

Blinken je kandidat za zamjenika državnog sekretara SAD Džona Kerija (John Kerry).