NOGOMET

Poznata lista favorita za poziciju selektora BiH: 1. Vaha, 2. Osim, 3. Prosinečki!

Halilhodžić ima sve kvalitete, ali i zahtjeve koje NSBiH možda neće ispuniti

Autor:M. TANOVIĆ

21.11.2014

Vahid Halilhodžić prvi je kandidat za novog selektora nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i, ako razgovori koje predsjednik Nogometnog saveza BiH Elvedin Begić sa saradnicima obavi s njim, budu uspješni, on će biti nasljednik Safeta Sušića.

U općoj halabuci i borbi za upražnjenu stolicu našeg nacionalnog tima koja se povela odmah nakon što su članovi Izvršnog odbora NSBiH pokazali Papetu izlazna vrata Saveza, raspamećeni mediji objavili su u proteklih nekoliko dana imena desetina kandidata koji su spremni preuzeti ekipu, ali se, od svih njih, samo petorica mogu nazvati ozbiljnim.

Glas javnosti

Dan nakon što je u javnost procurila informacija da će selektor biti izabran među petoricom kandidata - Vahidom Halilhodžićem, Mehmedom Baždarevićem, Amarom Osimom, Farukom Hadžibegićem i Robertom Prosinečkim, "Dnevni avaz" iz izvora iz NSBiH saznaje da je za sada sva pažnja usmjerena na samo jednog - Halilhodžića.

Želeći poslušati želje navijača BiH, čiji se najveći broj u svim anketama opredijelio upravo za njega, Savez će prvo obaviti razgovor s Halilhodžićem. Zašto, ne treba govoriti. Naš je najuspješniji aktivni trener, veliko fudbalsko ime, harizmatičan je, sistematičan i ima podršku navijača i karakter kakav mora imati vođa ekipe koju nerijetko sputavaju ega i sujete. Ukratko, ima - sve!

kandidati-cijeli

No, pitanje je koliko je realno očekivati da pristane. Vaha je skup i zahtjevan, a pitanje je šta će mu Savez moći ponuditi.

Teška narav

Ako Vaha ne pristane, kako saznajemo, najveće šanse imat će Amar Osim i Robert Prosinečki. Mada nije bio igračko ime, Osim se na klupi Željezničara utvrdio kao uvjerljivo najuspješniji premijerligaški trener. Inteligentan je, dobar taktičar, pronicljiv i nerijetko teške naravi, koja bi mogla uvesti red u svlačionici BiH. Drugo je najpoželjenije rješenje Saveza, s tim što ima i prednosti finansijske prirode, jer vjerovatno ne bi bio zahtjevan kao većina drugih kandidata.

Na top-listi favorita slijedi ime Roberta Prosinečkog, veličanstvenog veznjaka, ali još dosta nedokazanog trenera, koji se može pohvaliti samo trofejom Kupa Srbije s Crvenom zvezdom.

Ako je suditi prema raspoloženju u Savezu, najlogičnije je novog selektora tražiti u jednom od ova tri imena s obzirom na to da su Mehmed Baždarević i Faruk Hadžibegić, ipak, imena koja će u konkurenciju upasti samo ako se pregovori sa prvom trojicom završe neuspjehom.

O ostalima naknadno

A ostali? Teško je reći ko će sve do 1. decembra poslati prijavu u Savez. Teoretski, mogu to biti i Feliks Magat (Felix Magath), i Đovani Trapatoni (Giovanni Trappatoni), i Alberto Zakeroni (Zaccheroni), i Lotar Mateus (Lothar Matthaus)), i Oto Rehagel (Otto Rehhagel)... i ko sve ne, ali do tada, o bilo kome od njih za sada je teško razgovarati.