BIH

GODIŠNJICE Šta o Mirovnom sporazumu znaju vršnjaci Dejtona

Zbog "luđačke košulje" tapkamo u mjestu

E. Trako

21.11.2014

Na današnji dan prije 19 godina u zrakoplovnoj bazi „Wright-Patterson" kod Dejtona, u američkoj državi Ohajo, tadašnji predsjednici BiH Alija Izetbegović, Hrvatske Franjo Tuđman i Srbije Slobodan Milošević parafirali su Opći okvirni sporazum za mir u BiH - Dejtonski mirovni sporazum.

Potpisnici sporazuma Izetbegović, Tuđman i Milošević odavno nisu među živima.

naslovnica-kraj-rata

Naslovnica "Dnevnog avaza" dan nakon potpisivanja historijskog sporazuma

Ratna razaranja

Šta i koliko o Mirovnom sporazumu znaju vršnjaci Dejtona, rođeni u sutonu ratnih razaranja u BiH, proveli smo istraživanje na fakultetima u Sarajevu.

U razgovoru sa studentima Filozofskog, Pravnog i Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta naišli smo na zanimljiva razmišljanja o Mirovnom sporazumu, koji i danas, prema ocjenama političkih analitičara, određuje sudbinu bh. građana.   

Hasan Jašarević, student Filozofskog fakulteta, na Odsjeku za historiju, rođen je na današnji dan u Konjicu. Kaže da ga prijatelji zbog toga često nazivaju "dejtonsko dijete".  

- U osnovi njegovog naziva je pridjev mirovni, što znači da je to sporazum koji je prekinuo ratna razaranja i stradanja ljudi. Ali, političari su trebali narednih pet godina raditi na njegovim izmjenama, jer u mirnodopskim vremenima Dejtonski sporazum za BiH dođe kao luđačka košulja - riječi su Jašarevića.  

Dejtonski dokument zvanično je potpisan u Parizu 14. decembra 1995. godine, čime je okončana troipogodišnja agresija na BiH. Sporazum je potvrdio suverenost države BiH, ali sastavljene od dva entiteta - Federacije BiH i Republike Srpske.

Njegova kolegica Ajna Šutković iz Bugojna sličnog je mišljenja.

- Smatram da je većini političara na vlasti u poslijeratnoj BiH odgovarala haotična situacija koja je produkt Dejtona. Zbog toga i danas tapkamo u mjestu, ekonomija nam je ravna nuli, a ustvari je davno trebao evoluirati - mišljenja je ova studentica historije.

Život sve gori

O manjkavostima Dejtona govorili su nam i brucoši Pravnog fakulteta. Kerim Bevrnja i Samra Džumhur u jednoj riječi pronašli su zajednički imenitelj govoreći o Dejtonu: Užas!

- Znamo sve o Dejtonu. Znamo da su stranci inicirali njegovo potpisivanje. Ali, od tada je prošlo 19 godina. Samo su nam zgrade obnovili, a život nam je iz dana u dan gori - slažu se kolege Pravnog fakulteta.

studenti-pravo1

Džumhur i Bevrnja: Stranci inicirali potpisivanje

Sve više mladih odlazi iz BiH

Amina Međić, rođena 1995. godine, danas je studentica Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta. Kazala nam je da joj se i danas teško pomiriti sa činjenicom da je BiH podijeljena na entitete.

- Sve dok budemo imali entitete, koje su nam nametnuli, BiH neće biti funkcionalna država. Zato sve više mladih odlazi - riječi su studentice PPF-a.