KOŠARKA

Razija Mujanović: Bila bi sramota da me Hrvatska predloži za Kuću slavnih

Najbolja košarkašica BiH svih vremena

Avaz Sport

20.11.2014

Razija Mujanović, naša najbolja košarkašica svih vremena, još uvijek nije od strane kancelarije KSBiH predložena za Kuću slavnih FIBA Europe.

Da podsjetimo, nacionalni savezi bi pet godina nakon završetka karijere najboljih košarkaša trebali slati njihove biografije u FIBA-u i predložiti tako svoje kandidate za Kuću slavnih, nakon čega se u kući svjetske košarke razmatra o imenovanju u ovu prestižnu instituciju, prenosi sportavaz.ba.

Razija Mujanović je čak tri puta od strane FIBA-e proglašavana  najboljom košarkašicom Evrope i po rejtingu koji je imala tokom  karijere nema sumnje da ona zaslužuje da uđe među velikane evropske i svjetske košarke.

- Zvao me je Sulejman Begović, jednom, i to prošle godine, da napišem svoju biografiju u vezi prijedloga i imenovanja i nikad me nije više zvao. Mislim da je prije svih to trebao uraditi generalni sekretar Harun Mahmutović, da me nazove i da sa mnom razgovara o mojoj nominaciji, jer je on direktno nadležan za to – kaže Raza Mujanović za Avazov Sport..

Zašto vas nisu više zvali?

- Vjerovatno je Begoviću neko od njegovih nadležnih stopirao, naredio da me ne zovu. Možda u KSBiH smatraju da je to moja lična promocija, a ne shvataju da bi to bila promocija cijele države Bosne i Hercegovine. U Hrvatskoj, čije državljanstvo također imam, bi bili sretni da me oni predlože, ali to bi bio veliki šamar za našu državu i kancelariju KSBiH. Možda ti ljudi u savezu smatraju da je savez njihov privatni.

Kako vidite stanje u bh. ženskoj košarci?

- Loše da lošije ne može biti. Nemamo A reprezentaciju, što je bruka i stramota. Imamo mlađe kategorije, ali meni je iz iskustva poznato, kad sam igrala za mlađe kategorije Jugoslavije, to niko nije ni spominjao, nego se samo pamte nastupi u A reprezentaciji - rekla je Mujanović.

Kompletan intervju čitajte u novom broju Avazovog Sporta.