KOLUMNE

U ime zakona

Komentar dana

Erol Avdović

21.11.2014

Čuveni zapadni filozof Rasel (Bertrand Russell) svojevremeno je ironično primijetio da je država “moguća” bez zakona, “ali zakon je nemoguć bez države”!
 
Da su banana-republike itekako moguće, iako su u njima od odgovornosti oslobođeni samo vlastodršci i njihove kaste, više je od aksioma! Bosanci se, dakle, tek trebaju uvjeriti da je primjena zakona uvjet bez kojeg se ne može ako se želi biti dio progresivnog svijeta.
 
Zato i u Bosni treba krenuti od krupnih riba, kao što je to od državnog tužioca Gorana Salihovića onomad zahtijevao glavni tužilac Haškog tribunala Bramerc (Serge Bramertz). Nema, naime, opravdanja za kašnjenje u sudskom gonjenju na stotine identificiranih krvnika zbog zločina u BiH (1992.-1995.)! Zaostajanje bh. tužilaštva skoro da se graniči s moralnom inferiornošću.
 
Jer, dok Vesna Pusić uveliko intervenira kod Haškog tribunala da ponovo privede pomahnitalog Vojislava Šešelja radi vrijeđanja žrtava Vukovara, a Tonino Picula traži raspravu o ovom srpskom radikalu u Evropskom parlamentu, u Sarajevu šute, kao da Srebrenica, Prijedor i ostali nisu bili na transverzali „velike Srbije“.
 
To kašnjenje progona zločinaca koji se šepure na teritoriji BiH i u komšiluku loš je primjer i za otpočinjanje obračuna protiv glavnih bh. kumova korupcije, pronevjere državnih para, nepotizma i ostale stranačke braće u lopovluku.
 
Kao i u ostatku Evrope, valja se u BiH prikloniti Aristotelovom poimanju još iz četvrtog stoljeća prije naše ere, prema kojem je “država jedino moguća ako su svi njeni građani jednaki pred zakonom”!
 
U protivnom, Bosna će ostati među onim zemljama u kojima je lakše zaraditi ebolu nego odgovarati pred zakonom!