LIFESTYLE

Evo kako je ovaj Hercegovac otišao u Norvešku i "na blef" za nekoliko dana našao posao

Nevjerovatna priča Matea Petrića

(A. Vr.)

20.11.2014

Mateo Petrić iz Posušja ispričao je u Facebook grupi Idemo u Norvešku svoja neobična iskustva tokom svog prošlomjesečnog odlaska u Norvešku.

"Došao sam u Bergen prije mjesec 'na blef'. Ne potpuni, imao sam gdje spavati i jesti, ali nisam imao posao. Kad sam stigao nisam znao ni riječ norveškog, osim 'lordag', subota, jer su me prijatelji zezali da ću jedva čekati taj dan", priča 35-godišnji Petrić, piše Croexpress.

Mladić je odmah krenuo s traženjem posla, tako što je hodao od vrata do vrata, najviše po hotelima, restoranima i kafićima.

Petrić je ostavljao biografije, a na internetu se javljao na svaki oglas koji mu se činio zanimljiv. Neki su mu se javili, neki ne, dobivao je odbijenice.

U jednom trenutku bio je pun nade kada mu je jedan Španac obećao posao u hotelu.

"Mi stranci se moramo pomagati međusobno, dođi u utorak, imaš posao", rekao mu je. Od posla, ipak, nije bilo ništa.

Zatim je dobio je poziv da dođe na intervju u jednu firmu i dobio je posao samo 16 dana nakon dolaska u ovu zemlju.

Radi u firmi koja ga zapošljava na raznim zadacima čišćenja i selidbe.

Sa sobom, kaže, treba ponijeti ugovor s poslodavcem, pasoš i dokaz da ste ostvarili primanja u Norveškoj. Dokaz će biti platna lista koju ćete dobiti za sedmicu u kojoj ste radili, bez obzira na to što vam plaća još nije isplaćena.

Nakon policije, uputite se u Skatt, norvešku poreznu upravu, s papirom koji ste dobili u policiji, pasošem, ugovorom s poslodavcem i ispunjenim obrascem koji nađete na internetu.

Takozvani D broj, koji dobivaju stranci koji dolaze raditi u Norvešku na manje od šest mjeseci, Mateo će ga dobiti poštom za najviše deset dana. Tada će u banci otvoriti račun i dobiti skatt karticu koju će odnijeti svom poslodavcu, kako bi ovaj mogao znati koliko poreza od plaće mu odbija.