NAUKA

Zašto je tanka linija između ljubavi i mržnje?

Naučnici objašnjavaju

(Mi.K.)

20.11.2014

Činjenica je da linija između ljubavi i mržnje tanka, a naučnici otkrivaju zašto je to tako, prenosi Reuters.

Snimke mozga ispitanika kojima su pokazane fotografije onih koje ne vole, otkrile su obrazac aktivnosti mozga koji se dijelom koristi i kada je riječ o romantičnoj ljubavi, tvrde Semir Zeki i John Paul Romaya sa Sveučilišta u Londonu.

- Ova poveznica može otkriti zašto su ljubav i mržnja toliko usko povezane u životu – objavili su istraživači u časopisu PLos One.

U njihovom radu, istraživači su volonterima pokazali 17 fotografija muškaraca i žena za koje su ispitanici rekli da ih ne vole, te tri fotografije poznatih, ali neutralnih lica. Osobe koje ne vole su bivši partneri ili poslovni konkurenti, osim u jednom slučaju kada je bilo riječi o poznatom političaru.

Skan mozga prepoznao je obrazac aktivnosti u različitim dijelovima mozga koje su istraživači nazvali "krug mržnje" koji se uključio kada su ispitanici ugledali lica onih koje preziru, tvrde naučnici.

Jedan dio mozga koji se koristio smatra se dijelom zaduženim za kritiku i predviđanje tuđih akcija, u kojemu leži ključ sukobljavanja s osobom koju ne volimo, tvrde naučnici.

- No, aktivnost mozga pojavila se i u dva dijela mozga koja se obično aktiviraju kada vidimo lice voljene osobe - tvrdi Zeki.

Iako su obje emocije, ljubav i mržnja, povezane sa strasti, moguće je da su ljudi koji su zaljubljeni manje kritični i osuđujući prema svome partneru, ali kada se suočavaju s nekim koga ne vole, svoju pažnju više fokusiraju na njih.