BIH

UIO BiH uputio u proceduru izmjene Zakona o akcizama koje se odnose na "plavi dizel"

Održana sjednica u Banjoj Luci

Redakcija

20.11.2014

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH usvojio je na današnjoj vanrednoj sjednici Nacrt izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH koje se odnose na takozvani plavi dizel i uputio ih u proceduru nadležnim institucijama entiteta i BiH, saopćeno je iz Ministarstva finasija i trezora BiH.

Izmjenama i dopunama ovog zakona precizira se na koji način se prometuje plavim dizel gorivom, gdje će poljoprivredni proizvođači moći nabavljati ovo gorivo bez plaćanja akciza i putarina, a predviđen je i povrat akciza za prometnike.  

Uz Nacrt izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, koji su pripremili članovi UO iz reda stručnjaka i predstavnici UIO, na današnjoj sjednici dodate su i primjedbe koje su imali predstavnici Vlade Federacije BiH o čemu će se na kraju izjasniti nadležne komisije entitetskih  parlamenata, a biće dostavljene i Misiji Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Razmatrajući moguće mjere koje Upravni odbor UIO može preduzeti da omogući bolju konkurentnost domaćih poljoprivrednih proizvođača, na današnjoj sjednici podržan je zahtjev poljoprivrednih udruženja da se izjednači cijena veterinarskog pregleda pri uvozu u BIH sa cijenama na ulasku u zemlje Evropske unije, navodi se u saopćenju.

U skladu sa zahtjevima poljoprivrednih udruženja u BiH, UO UIO sugerisao je danas rukovodstvu Kancelarije za veterinarstvo BiH da ubrza rad na ispunjavanju uslova iz Mape puta koja se odnosi na izvoz mlijeka, mliječnih prerađevina i namirnica životinjskog porijekla u zemlje EU.

Upravni odbor zadužio je UIO BiH da provjere uvoz mesa po odobrenim kvotama i da se iskontrolišu sve izdate potvrde u roku od 30 dana.