BIH

Blokada carinskih terminala: Proširena lista zahtjeva poljoprivrednika

Očekuju se povoljne vijesti sa sjednice Upravnog odbora UIO BiH

B.G.

20.11.2014

Upravni odbori šest  entitetskih udruženja poljoprivrednika na današnjoj sjednici u Bosanskoj Gradišci  listu zahtjeva prema domaćim vlastima povećali su sa osam na 11.

Poljoprivrednici u novim zahtjevima traže da se prelevmani usmjere u domaću poljoprivrednu proizvodnju, da se uspostavi puna kontrola kvaliteta i cijena uvezenog mlijeka, mesa, povrća i prerađevina od ovih sirovina, te da se na povrće uvedu sezonski prelevmani.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika - mljekara RS kaže da se poljoprivrednici bore za funkcionisanje BiH kao države.

- Žalosno je to što se mi moramo boriti za funkcionisanje države, a ne oni koji su za to debelo plaćeni. Ipak gajimo optimizam, jer očekujemo povoljne vijesti sa sjednice Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koja je u toku u Banja Luci, rekao je Usorac.

Usorac kaže da je danas razgovarao sa Nikolom Špirićem, predsjednikom UO UIO BiH, te da mu je Špirić rekao da su njihovi zahtjevi opravdani i realni.

Mesud Pinjo, predsjednik Udruženja peradara u FBiH, kaže da se mora stati u kraj nelegalnom uvozu  mesa i mlijeka i spasiti domaću proizvodnju.

- Umjesto da naše vlasti maksimalno izvlače koristi od domaćih resursa, oni se okreću uvozu. Složni smo i staćemo u kraj takvim radnjama, rekao je Pinjo.

Daljnji tok blokade carinskih terminala uveliko zavisi od ishoda sa današnje sjednice Upravnog odbora UIO BiH. Ukoliko iz Banja Luke do kraja dana stignu povoljne informacije moglo bi veoma brzo doći do deblokade terminala, u suprotnom protesti poljoprivrednika će biti masovniji i  lista zahtjeva proširena.

Ž7= blokirani carinski terminali u Bosanskoj Gradišci #blokada carinskih terminala cetvrtak 002.jpg#
Ž7 = Mesud Pinjo se pridruzio protestima # blokada carinskih terminala cetvrtak 003.jpg#
Ž8=B.G.