BIZNIS

Pavlović za 12,4 miliona kupio 165 miliona KM potraživanja Litvanaca od fabrike "Birač"

Litvanci zauzvrat odustaju od svih svojih potraživanja u Republici Srpskoj.

Fena

20.11.2014

Biznismen iz Foče, Gordan Pavlović, vlasnik preduzeća „Pavgord“ i „Srbinjeputevi“, danas je otkupio sva potraživanja litvanske Ukio banke od zvorničke Fabrike glinice „Birač“ i njenih kćerki-firmi, a  koja su procijenjena na 85.643.000 eura.

Pavlović se obavezao da će 85,6 miliona eura potraživanja Ukio banke platiti 6,4 miliona eura, objavio je danas banjalučki poslovni portal „Capital“.

Ugovor o preuzimanju svih potraživanja Ukio banke koja je u stečaju, potpisali su jutros u Kaunasu u Litvaniji Pavlović i stečajni upravnik Ukio banke.

Milion eura je odmah uplaćeno na račun Ukio banke, a ostatak će biti uplaćen u dogovorenom roku.

Litvanci zauzvrat odustaju od svih svojih potraživanja u Republici Srpskoj.

Pavlović će sada, kako je za „Capital“ potvrđeno i u njegovoj firmi „Pavgord“, tražiti od stečajnog upravnika da mu se priznaju ova potraživanja, vjerovano ne u cjelokupnom iznosu i potom ih konvertovati u kapital.

Pavlović bi tako postao najveći suvlasnik Fabrike glinice, najvećeg privrednog kapaciteta u zvorničkog regiji i jedinog ove vrste u BiH.

Litvanci su u prethodnom periodu pokrenuti brojne sudske postupke u Republici Srpskoj za naplatu svojih potraživanja koja je stečajni upravnik odbijao da prizna, ali su ipak sudovi smatrali drugačije, te jedno vrijeme blokirali sve račune „Alumine“ i „Mehanike“, kćerki firmi Fabrike glinice Birač.

Pavlović je vlasnik nekoliko firmi u Republici Srpskoj „Srbinjeputevi“, „Pavgord“, „Tehnokom“, te rudnika mrkog uglja Miljevina u Foči.

Njegova kompanija „Pavgord“ se inače bavi trgovinom, prevozom, izgradnjom građevinskih objekata i održavanjem puteva, a nije im strana ni ugostiteljska djelatnost. Naime, oni su vlasnici hotela u Višegradu, a od Vlade Republike Srpske su kupili Novi rudnik mrkog uglja Miljevina u Foči.

Upravo ovaj rudnik će biti glavna karika u Pavlovićevom najnovijem poslovnom potezu u otkupu potraživanja Litvanaca.

Kako „Capital“ saznaje, Pavlovićeva namjera je da njegov rudnik sa oko 100 zaposlenih Fabriku glinice Birač snabdijeva ugljem.

 - Pavlovićeve firme su 2013. godine imale ukupnu dobit od 15 miliona KM, što znači da smo samo po osnovu poreza na dobit u Budžet Republike Srpske uplatili 1,5 miliona KM -  kažu u „Pavgordu“.

Fabrika „Birač“ trenutno posluje pod upravom stečajnog upravnika, ali i u velikog agoniji. Litvanci koji su je privatizovali su otišli i pokrenuta je opsežna istraga o njihovom poslovanju prethodnih godina pod sumnjom da su iz Republike Srpske iznijeli oko milijardu KM.

U međuvremenu, vlasnici „Birča“ su izgubili i matičnu banku u Litvaniji „Ukio bankas“ koju je preuzela država i pokrenula stečaj. Stečajni upravnik „Ukio banke“ je pokrenuo naplatu potraživanja od „Birča“ i njenih kćerki-firmi.

Portal „Capital“ je još u augustu ove godine objavio da je jedan domaći biznismen zainteresovan za kupovinu potraživanja Litvanaca i da su im dostavili ponudu koja će biti manja od 10 posto svih njihovih potraživanja.