BIH

ISTRAŽUJEMO Je li talac Al-Kaide bivši špijun KOS-a?

Identitet Serža Lazarevića nije potvrđen

M. DEDIĆ

20.11.2014

Mediji u regionu objavili su jučer da bi talac koji se vidi na snimci terorističke organizacije El-Kaida u Magrebu mogao biti Srbijanac koji je studirao i radio u Bosni i Hercegovini, između ostalog kao špijun tadašnjeg KOS-a.

Te informacije nisu potvrđene, ali priča je izazvala veliku pažnju. El-Kaida je, naime, prije dva dana objavila snimku na kojoj navodno francuski državljanin Serž Lazarević (Serge Lazarevic) moli francuske vlasti da pregovaraju o njegovom oslobođenju.

Svjedok u Hagu

Mediji su objavili da je možda riječ o Slobodanu Lazareviću, koji se, navodno, bavio kontraobavještajnim poslovima u bivšoj Jugoslaviji i Francuskoj te je dva puta svjedočio pred Haškim tribunalom. Lazarević je svjedočio 2002. u Hagu protiv Slobodana Miloševića, a sedam godina kasnije bio je svjedok odbrane na suđenju trojici hrvatskih generala.

Kako se može pročitati i na transkriptu sa suđenja Miloševiću, Lazarević je rekao da je rođen u Beogradu, da se preselio u Sarajevo 1956. godine, gdje je studirao jezike. S druge strane, agencija AFP navodi da Serž Lazarević kojeg je zarobila El-Kaida ima 50 godina, što ukazuje na to da, najvjerovatnije, nije riječ o istoj osobi.  

untitled-6

Žalić: Radio je samnom

Prema navodima transkripta sa suđenja, Slobodan Lazarević rekao je da je 1968. dobio zadatak da prodre u strukturu studentskog pokreta u Sarajevu. Na Olimpijskim igrama, kako je izjavio, bio je lični asistent direktoru protokola Međunarodnog olimpijskog komiteta. Te 1984. godine, po zadatku tajne obavještajne službe, zaposlio se u firmi ''Agrokomerc'' u Velikoj Kladuši, koju je vodio Fikret Abdić. Kladušanin Omer Žalić (55), koji je početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća bio zaposlen u "Agrokomercu", sjeća se Lazarevića.

- Znam, radio je sa mnom. Sjećam se da je došao odmah poslije Olimpijade 1984. godine. Doveo ga je, čini mi se, tadašnji direktor Ibrahim Mujić - priča Žalić, dodajući da Lazarević nije imao nikakvo posebno zaduženje u "Agrokomercu" niti je ko znao šta radi.

slobodan-lazarevic-svjedok-4

Slobodan Lazarević sa svjedočenja u Hagu

Ključna uloga

Dodaje da se, po oblačenju i po ponašanju, vidjelo da je jedan od "ubačenih" ljudi, kakvih je u kompaniji bilo mnogo. Pretpostavljalo se da je bio obavještajac. Žalić se sjeća da se pričalo da je Lazarević bio dvostruki obavještajac, odnosno da je radio i za jugoslavenski KOS i za Engleze. No, poređenje ovog svjedoka Tribunala u Hagu i aktuelnih snimaka zarobljenika iz Magreba, uprkos nevjerovatnoj sličnosti, ukazuje na bitnu razliku u godinama, navodi list "Blic".

Tokom rata bio u RS

"Politika" je ranije objavila da je Slobodan Lazarević živio u Australiji, "gdje je služio vojsku i odakle je u Republiku Srpsku došao kada je počeo rat u BiH". U reagiranju jednog čitaoca na internet-stranici "Politike" navodi se da je Lazarević prije početka oružanih sukoba "putovao po Hrvatskoj, Bosni, pa čak i Sloveniji, agitujući ispred pravoslavnih hramova da treba Srbi da odlaze u rat protiv Turaka i ustaša..."