BIZNIS

Vlasnik "Binga" za "Avaz": Otvorite oči, kupujte domaće!

Prvi čovjek najvećeg bh. trgovačkog lanca

A. LONČARIĆ

20.11.2014

U narednih 20 dana, a najdalje za mjesec, najveći bh. trgovački lanac "Bingo" preuzet će 24 objekta „Interexa“. Ovo je za „Dnevni avaz“ potvrdio Senad Džambić, vlasnik "Binga", dodajući da ovaj proces ide svojim tokom i prema planu.  

Domaća privreda

Preuzimanjem „Interexovih“ objekata, „Bingo“ će povećati broj svojih trgovačkih centara na 120, a broj zaposlenih na oko 4.300. Bitno je istaći da od samog svog osnivanja, 1993. godine u Tuzli, „Bingo“ promovira bh. proizvode i domaću privredu.

Prema Džambićevim riječima, takav trend nastavit će se i ubuduće.

- Ovo će mnogo značiti za privredu BiH. Domaći proizvođači moći će se više osloniti na domaći lanac, a ono što je najvažnije jeste da građani dobro otvore oči i da što više kupuju domaće proizvode. Na taj način se taj krug može bolje zatvoriti. Dakle, cilj je kupovina domaćih proizvoda u domaćem lancu prodaje koji je dobro pozicioniran i to je itekako značajno - naglasio je Džambić.

Naš sagovornik kratko se osvrnuo i na odluku slovenskog trgovačkog lanca „Tuš“ da zatvori sve svoje markete u BiH i radnike ostavi na ulici.  

Čisti interes

- Pustili smo strane trgovačke lance da se poigraju na našem tržištu i vidjeli smo kako se to završilo. Vidi se da su došli iz svog čistog interesa, a desila se i velika prevara. Mi imamo svoj tempo razvoja i idemo naprijed. I ovo je veliki posao da se preuzme „Interex“ - rekao je Džambić, dodajući da za sada nema ništa od toga da „Bingo“ preuzme „Tuš“.  

Prihodi od 448,5 miliona KM

Prestižni svjetski biznis magazin „Forbes“ proglasio je Džambića jednim od najbogatijih privrednika u BiH za 2014. godinu i desetim u regionu.

Džambićeva kompanija bilježi prihode od 448,5 miliona maraka.