LIFESTYLE

Zastrašujući vriskovi: Kroz ključaonicu tajno snimio egzorcizam

Opsjeo je vrag

(N. K.)

20.11.2014

Daniel Trochta se prišuljao do vrata rimokatoličke crkve "Uznesenja Blažene Djevice Marije" u češkom mjestu Vranov nad Dyji i kroz ključanicu snimio - egzorcizam. Njegovu pažnju privukli su vriskovi koji su dolazili iz unutrašnjosti crkve, a proizvodila ih je žena navodno opsjednuta vragom, nad kojom je vršen "obred čišćenja", piše Daily Mail. 

Da je uistinu bila riječ o egzorcizmu potvrdili su crkveni dužnosnici, a tajno snimljeni video Daniel je objavio na YouTube-u. Prikazuje skupinu ljudi koji stoje u blizini crkvenog oltara, dok opsjednuta žena vrišti, plače i izvikuje psovke.

Video je na popularnom internetskom servisu objavljen još u februaru, ali ignoriran je dok crkva ove sedmice nije potvrdila njegovu originalnost.

Osim što je potvrdio egzorcizam, rimokatolički svećenik Marek Dunda nije htio dodatno komentirati događaj.

- Ako je nešto snimljeno kroz ključaonicu, onda ne treba više ništa govoriti o tome, rekao je.

Detalje događaja nije htio iznositi.

- Boga smo tražili da zaštiti i oslobodi osobu. Koristili smo latinsku molitvu kako bi zamolili pomoć. Naravno da to pomaže, rekao je i odbio otkriti identitet žene.

Lokalni mještani nezadovoljni su izvođenjem egzorcističkog rituala u njihovoj crkvi. Kažu da su vrištanje i vikanje onih koji su opsjednuti zastrašujući.

- Ne slažem se s tim. To se dogodilo više puta, a buka se čula daleko od crkve, rekla je Iveta Pecharova.

Marie Brozkova je, s druge strane, vjernica koja podržava svećenika u onome čime se bavi, prenosi Dnevnik.hr.

Gradonačelnik Vranova nad Dyji poručio je da svećenik nije učinio ništa protuzakonito.