BIH

Protestna nota kanadskog Instituta za istraživanje genocida

Zbog sramnog i bezuslovnog puštanja optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja

(D. K.)

19.11.2014

Kanadski Institut za istraživanje genocida (IGC) uputio je na nekoliko adresa protesnu notu zbog sramnog i bezuslovnog puštanja na privremenu slobodu optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

U nastavku vam donosimo kompletan sadržaj protestne note, koja je upućena predsjedniku Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodoru Meronu, generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu, specijalnoj izvjestiteljici o nezavisnosti sudija i advokata pri UN-u Gabrieli Knaul, političkim liderima svih članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH i Predsjedništvu BiH.

Protestnu notu sačinio je IGC u ime žrtava agresije na RBiH i genocida nad njenim građanima, u ime mnogih Amerikanaca i Kanađana, prijatelja istine o agresiji i genocida u BiH i prijatelja pravde za žrtve tih zločina, te u ime brojnih organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Sjevernoj Americi.

- Nakon 11,5 godina pritvora Vojislav Šešelj, optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini od ICTY-a, prvi je optuženik za ratne zločine koji je bezuslovno pušten na privremenu slobodu.

Njegovo puštanje izaziva novi strah kod preživjelih žrtava. Oni koji su prije dvadeset godina preživjeli agresiju i genocid sada ih ponovo doživljavaju. Spektakularni doček ideologa zla, mržnje, proizvođača nacionalističkog haosa u ime velike Srbije na račun uništenja države BiH i njenog najbrojnijeg naroda, Bošnjaka, destabilizira BiH i region, ponovo produkuje mržnju na vjerskoj i nacionalnoj osnovi i ponovo rađa ideju fašističke velike Srbije.

Podsjećamo vas da je prilikom odlaska u ICTY Šešelj najavio da ide tamo kako bi ga slomio. U tome je i uspio. Smatramo skandaloznim u suđenju Šešelju zamjenu Pretresnog vijeća, koje je predvodio Alfonso Ori, sa Pretresnim vijećem koje vodi sudija Jean-Claude Antonetti, što se desilo 2006. godine nakon njegovog štrajka glađu. Skandalozna je i neslavna odluka Žalbenog vijeća da se dozvoli da se Šešelj brani sam. Štrajk glađu, odavanje imena zaštićenih svjedoka, nepoštovanje ICTY-a, psovke i uvrede i na kraju puštanje na slobodu koju Šešelj koristi za novo rađanje nacionalno-faštističke ideologije je nova nada zločicima da nastave agresiju i genocid, ne samo u BiH, već i širom svijeta. Ovakvim postupcima osnovna misija ICTY-a da donese istinu i pravdu žrtvama i omogući proces pomirenja i dijaloga, neće biti ispunjena.

Polazeći od toga da je sramnom odlukom ICTY-a, kojom se Šešelj pušta na slobodu, pogažena istina i pravda, ponižene žrtve agresije i genocida, zločinci nagrađeni, žrtve ponovo nisu slobodne, zločinci su ponovo slobodni, javno vas pozivamo da spriječite propast ICTY-a, što bi bilo propast međunarodne pravde, propast istine, pobjeda zla, vratite optuženog zločinca Šešelja u zatvor. Spriječite veliki strah i bojaznost među žrtvama. Vratite obavezu ICTY-a da ispunjava svoju misiju, koja je zasnovana na donošenju pravde i upozorenja budućim generacijama da se zločin ne isplati i da će biti sankcionisan.

Upozoravamo vas da optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj, nakon što je iz ICTY-a privremeno pušten zbog teške bolesti, krši uslove puštanja jer po povratku u Beograd ponovno priziva politiku mržnje i razdora s ciljem stvaranja Velike Srbije, ekstremno nacionalističke i fašističke politike koja je bila uzrok agresije i genocida u BiH. Zaustavite prizivanje haosa, brutaliziranje istine i pravde, povratak mržnje na nacionalnoj i vjerskoj osnovi i tako vratite nadu čovjeku i civilizaciji u mogućnost pobjede pravde i istine nad zlom. Vaša pasivnost u ovom izuzetno ozbiljnom slučaju može imati nesagledive posljedice za mir, dijalog, toleranciju. Činjenicu da ni nakon toliko godina od rata i Šešeljevog izručenja Hagu nije za njega donesena presuda za ratne zločine, smatramo velikim porazom međunarodnog prava i ICTY-a.

IGC još jednom opominje da iza srpskog višestoljetnog agresivno-genocidnog poduhvata stvaranja velike Srbije na račun porobljavanja BiH i Bošnjaka stoje Srpska pravoslavna crkva, Udruženje književnika Srbije, Srpska akademija nauka i umjetnosti, srpski oficiri i obavještajci, cijeli državni aparat i narod koji četiri puta uzastopno ushićeno bira optuženog ratnog zločinca Slobodana Miloševića na legitimnim izborima. U Srbiji nikad do kraja nije izveden proces denacifikacije svijesti. Sadašnji lideri Srbije su bliski saradnici Vojislava Šešelja koji su zajedno sa njim kreirali fašističku ideju velike Srbije.

Podsjećajući da još uvijek nema pravne, sudske, sociološke osude fašističke ideje velike Srbije, koja je mobilizirala mase za najveće zločine poslije holokausta u Evropi, agresiju i genocid u BiH, žaleći što internacionalni i nacionalni sudovi sude samo stražatima, a ne kreatorima navedene ideje i zločina, IGC u ime žrtava i svjedoka agresije i genocida u BiH traži od Predsjedništva BiH hitno slanje protesne note nadležnim organima u smislu ponovnog zatvaranja Šešelja. Istovremeno, IGC od predsjednika ICTY-a Theodora Merona, generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona, specijalne izvjestiteljice o nezavisnosti sudija i advokata pri UN-u Gabriele Knaul i političkih lidera svih članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH hitno traži da upotrebom svih sredstava optuženog ratnog zločinca Šešelja smjeste u tamnicu i tako onemoguće njegovo javno fašističko djelovanje.

Šešelju je mjesto u tamnici historijskog zaborava, a ne na mitinzima. Oni koji to dozvoljavaju bliski su idejama fašizma i zaslužuju osude.

Politika i ideologija velike Srbije koju ponovo oživljava privremeno pušteni optuženik za ratne zločine Šešelj pridonijela je nevjerojatnom zlu, materijalnom razaranju, ubijanju ljudi. Polazeći od toga da se Šešeljeva patologija može pretvoriti u patologizaciju cijelih društava i država u regionu, IGC podržava inicijativu da Evropski parlament u Strazburu usvoji rezoluciju kojom bi se osudilo ponašanje optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja nakon njegovog puštanja na privremenu slobodu.

IGC će, također, tražiti od kanadskog Parlamenta i američkog Kongresa i Senata da usvoje slične rezolucije.