GLOBUS

NEVJEROVATNO Zapanjujući prizor nezapamćene mećave koja guta veliki grad

Snimljen snježni zid koji je izazvao kolaps

(A. Vr.)

19.11.2014

Snježna oluja pogodila je američku saveznu državu New York, posebno Buffalo i okolicu, gdje je napadalo oko metar i pol snijega, a živote je izgubilo najmanje sedam osoba.

Mnogi su vozači ostali zarobljeni u svojim vozilima zbog snježnih nanosa, javni prijevoz je u kolapsu zbog neprohodnih ulica, a očekuje se da će snijeg padati do petka.

Lokalni mediji javljaju kako je na to područje pala rekordna količina snijega u vrlo kratkom roku, a meteorolozi ističu kako ne pamte takav temperaturni pad navevši kako su temperature pale ispod 0 stepeni Celzija, javljaju agencije.

Meteorolozi navode da bi mogao biti srušen američki rekord u količini snježnih padalina u jednom danu. Do sada je taj rekord iznosio gotovo dva metra.

Dvije su osobe smrtno stradale pokušavajući iskopati put kroz visoke nanose snijega, vjerovatno od srčanih problema.

U jednom su automobilu, zakopanom u snijegu, pronašli mrtvog 46-godišnjaka. Još jedna osoba je pronađena mrtva stradavši dok je pokušavala očistiti vlastiti automobil od snijega.

Glavne prometnice u gradu su zatvorene, a vlasti upozoravaju građane da ne kreću na put zbog teških vremenskih prilika. Nekoliko škola je zatvoreno.

Zračne fotografije i snimke iz Buffala otkrivaju da je rijetka pojava nazvana snježni zid doslovce progutala grad i okolicu.

Ovaj rijetki fenomen podsjeća na pješčanu oluju u pustinji, odjednom se pojavi i smanji vidljivost na minimum.