KOLUMNE

Sitne i krupne ribe

Komentar dana

Mirela KUKAN

20.11.2014

Optužnica koju je jučer protiv jednog uposlenika Kliničkog centra u Sarajevu zbog nezakonitog posredovanja u zapošljavanju u toj zdravstvenoj instituciji, podiglo Sarajevsko tužilaštvo, uopće nije top vijest u BiH.

Odnosno, ona je na internetskim portalima i društvenim mrežama više predmet ismijavanja, nego odobravanja, jer je potpuno jasno da se radi o sitnoj ribi u okeanu krupnih, na koje javnost godinama upire prstom, ali istragama, a kamoli optužnicama protiv njih - ni traga ni glasa.

Naravno da niti najmanji oblik korupcije ne bi smio biti amnestiran, ali u državi kakva je BiH u kojoj su konkursi za posao u javnim preduzećima i institucijama odavno postali samo farsa, nemoguće je smatrati senzacijom to što je neka „sića“ uhvaćena na djelu. 

Te „siće“ ne bi ni bilo da nije „kapitalaca“ s vrha koji nekažnjeno haraju ovom državom više od dvije decenije.

Javna je tajna da se u BiH svaki državni posao može kupiti za 5.000 do 25.000 maraka, ali nikada još nismo čuli da je zbog toga podignuta optužnica protiv nekog od političkih moćnika - direktora, ministra, poslanika, koji su se na taj način enormno bogatili, a pogotovo ne da je zbog toga neko od njih završio u zatvoru!

A, da se ne spominju tek nikada procesuirani slučajevi nepotizma u institucijama vlasti, puput dodjeljivanja direktorskih pozicija braći, sestrama, zetovima, šurama, stranačkim kadrovima... 

Medijski izvještaji predugo su već prepuni takvih, kao i primjera pojedinih porodičnih klanova nakačenih na vladajuće stranke, koji su poput hobotnica poklopili važne državne agencije, pa čak i pojedine policijske i tužilačke strukture. Upravo zaslugom tih klanova i nema optužnica protiv krupnih korupcionaških riba koje se bogate prodajući, među ostalim, i radna mjesta u javnim preduzećima i institucijama.