BIZNIS

Izlaze na strano tržište, posao za još 10 radnika

Uspješnih 15 godina kompanije "Kanetex"

H. ČALIĆ

19.11.2014

Gračanička kompanija za proizvodnju posteljnog rublja "Kanetex", vlasnika Kahrimana Omerovića, počela je s radom prije 15 godina. Iz godine u godinu se razvijala, a ovih dana, zahvaljujući kvalitetu svojih proizvoda, prvi put izlazi na strano tržište, u Austiju, potvrđeno nam je u ovoj fabrici koja zapošljava 34 radnika.

Oprema i kadar

- "Edura" je velika austrijska kompanija koja ima kupce diljem svijeta. Čuli su za nas, došli, vidjeli kakvim kadrovima i opremom raspolažemo i odmah su počeli pregovori o saradnji u proizvodnji raznih vrsta podmetača. Kada smo Austrijancima uradili uzorke, bili su prezadovoljni i odmah smo ugovorili proizvodnju 50.000 komada raznih podmetača - kaže vlasnik i generalni direktor Kahriman Omerović.

Austrijanci su jučer ponovo došli u "Kanetex" da se dogovore s vlasnicima kako bi proizvodnja bila što prije pokrenuta. A, kako kaže Omerović, s obzirom na to da su Austrijanci prezadovoljni kvalitetom uzorkovanih podmetača, u proizvodnji u Gračanici neće imati svog kontrolora.

omerovici

Omerovići sa sinom Damirom: Napredak kompanije 

Sada je na radnicima ove firme da do marta naredne godine ispoštuju rok i proizvedu 50.000 podmetača, a onda će biti ugovorena tri puta veća količina ovih proizvoda.

Porodični posao

Za novi posao "Kanetex" je primio deset novih radnika, a naredne godine ovdje će posao dobiti njih dvostruko više.

Osim podmetača za svjetsko tržište, nastavit će i proizvodnju posteljnog rublja. Osim vlasnika, u firmi su zaposleni i njegova supruga Senada kao direktor proizvodnje, te djeca Damir, Dijana i Denis, pa se "Kanetex" može nazvati i uspješnom porodičnom firmom.

Bez pomoći vlasti

Sav uspjeh "Kanetexa" nije bio dovoljan općinskim, kantonalnim, federalnim ni državnima vlastima da prepoznaju firmu koja raste i zapošljava i da joj na bilo koji način pomognu. Aplikacije za grant sredstva do sada nisu urodile plodom.