BIH

Težak i prljav posao, ali od nečega se mora živjeti

Proizvođači drvenog uglja u Gunjanima kod Sarajeva

E. Trako

19.11.2014

Velika stopa nezaposlenosti u državi i trnovit put do pronalaska posla mnoge bh. građane natjerali su da rade sve i svašta kako bi osigurali egzistenciju sebi i svojoj porodici.

Puteljci i litice

Tako već godinama u selu Gunjani, tridesetak kilometara od Sarajeva, Sanel Keško s ocem i bratom proizvodi drveni ili, kako se popularno naziva, roštiljski ugalj i od toga živi. Ekipa "Dnevnog avaza" bila je jučer s ovim "ćumurašima".

Na vožnji do šume, gdje su drva spremna za utovar, specijalnim vojnim vozilom Pinzgauerom pozavidjeli bi im i najveći avanturisti. Prolazak uskim šumskim puteljcima, ispod kojih se pružaju litice od kojih zastaje dah, za Sanela su svakodnevica.

- Navikao sam. Hvala Bogu, nikada nisam imao nesreću, nikada nisu otkazale kočnice. Ljudi kažu da sreća prati hrabre. Ovo nam je jedini način da dođemo do odredišta gdje su spremna drva. Malo je neudobno - priča kroz smijeh naš sagovornik.

cumurdjije-novembar-14nb46

Do šume stižu specijalnim vozilom Pinzgauerom

U šumi su nas dočekali Sanelov otac Džemil i brat Kenan, koji su već prikupili drva. Ispričali su nam da koriste otpadno drvo, grane koje daju najkaloričniji drveni ugalj. Proces pravljenja traje od pet-šest do 15 dana, zavisno od vrste i suhoće drveta.

Niska cijena

- Ovaj rad je težak, prljav, nezahvalan, ali od nečega se mora živjeti. Potrebno je i znanje. Treba procijeniti da drvo fino gori, ne treba postati pepeo, a ni ostati nedogoreno, nego onako taman - priča Keško dok je cijelo selo obavijeno dimom iz ćumurane.

Kilogram drvenog uglja prodaju po cijeni nešto nižoj od pola marke. Kaže da su najbolje mušterije vlasnici restorana.

- Za 1. maj cijena malo poraste, tada se najviše roštilja. Ali, dobro je, ne žalimo se - kaže skromno naš sagovornik.

Svi bježe u grad

Naš domaćin Sanel Keško kazao nam je da je u selu svakim danom sve manje mještana. Uglavnom odlaze u Sarajevo.

- Na selu ima više posla, mogu se baviti poljoprivredom, stočarstvom. Ali, hoće da budu gradska gospoda, a u Sarajevu nemaju ni za kifle - dodaje Keško.