REGION

Zagreb: Mirovna akcija posvećena ženama koje su preživjele silovanje u Vukovarskoj tragediji

UDUK iz Sarajeva i Centar za žene žrtve rata - Rosa iz Zagreba

Fena

18.11.2014

Udruženje za društvena istraživanja (UDUK) iz Sarajeva i Centar za žene žrtve rata - Rosa iz Zagreba u saradnji sa Ženskom mrežom Hrvatske i regionalnom Inicijativom za ženski sud održali su danas na Trgu bana Jelačića u Zagrebu mirovnu akciju posvećenu žrtvama zločina u Vukovaru povodom godišnjice vukovarske tragedije. 

Aktivistica Centra za žene žrtve rata - Rosa iz Zagreba Nela Pamuković kazala je za Agenciju Fena da je današnja akcija posebno posvećena žrtvama silovanja u Vukovaru koje su više od 20 godina živjele bez podrške države.
 
- Akcijom tražimo prepoznavanje pravnog statusa osoba koje su preživjele ratno silovanje, uključivši odgovornost države da se sredstva za novčane naknade žrtvama silovanja osiguraju iz državnog budžeta Republike Hrvatske - istakla je. 

Naglašava da one nisu bile uključene u Zakon o civilnim žrtvama rata RH. 

- Ova akcija za cilj ima da skrene pažnju javnosti u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj na položaj žena koje su preživjele seksualni delikt u vrijeme vukovarske opsade - kazao je za Agenciju Fena predstavnik UDIK-a Edvin Ćudić.

Također, predstavnici UDIK-a će u srijedu posjetiti masovnu grobnicu Ovčaru kod Vukovara te odati počast žrtvama vukovarske tragedije.

- Vukovarska opsada je regionalno pitanje odgovornosti, ali i solidarnosti civilnog društva prema ovom zločinima. Uvredljiva je činjenica da se o seksualnom deliktu koji se dogodio u Vukovaru danas uopće ne govori na način da se pomogne žrtvama ovog zločina - podvukao je Ćudić.

Naglasio je da su ove žene zanemarene, diskriminirane i marginalizane u Hrvatskoj.

Bitka za Vukovar, u kojoj su, po podacima vukovarske bolnice, do sloma obrane grada 18. novembra 1991. ubijena ili poginula 1.624 branitelja i civila te ranjeno njih 1.219, počela je 25. augusta, kada su JNA i srpske paravojne formacije krenule u opći tenkovsko-pješački napad. Po podacima bolnice, u agresiji na Vukovar i okupaciji toga grada ubijeno je ili poginulo oko 3.600 branitelja i civila.

Opkoljeni grad branilo je oko 1.800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a uspostavljenih u 204. brigadu Hrvatske vojske. 

Obrana grada slomljena je 18. novembra 1991., kada su u Vukovar ušli pripadnici JNA i srpskih paravojnih formacija.
Pošto je agresor zauzeo Vukovar, koji je potpuno razrušen, protjerano je oko 22 hiljade Hrvata i pripadnika ostalih narodnosti, a u srpske zarobljeničke logore odvedeno je nekoliko hiljada branitelja i civila. 

Nad zatočenim vukovarskim braniteljima i civilima počinjeni su mnogi zločini, a na negdašnjem poljoprivrednom dobru Ovčari, među ostalim, ubijeno je 200 branitelja i civila odvedenih 19. novembra iz vukovarske bolnice koji su zakopani u masovnu grobnicu. 

U spomen na stradanje Vukovara u domovinskom ratu, Hrvatski sabor proglasio je 2009. godine 18. novembar Danom sjećanja na žrtve Vukovara 1991.