CRNA HRONIKA

Sud BiH: Ukinuta presuda za organizovani šverc droge

Predmet Aleksandar Arsić i drugi

M. M.

18.11.2014

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je drugostepenu presudu od 22. septembra 2014. godine kojom je odbijena kao neosnovana žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine, te je prvostepena presuda od 19. maja potvrđena u odnosu na optužene Nihada Muratovića i Muhameda Muratovića, dok je istom presudom žalba branioca optuženog Aleksandra Arsića uvažena, pa je presuda Suda Bosne i Hercegovine, u odnosu na njega i Darka Arsića ukinuta i određeno je održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine.

Sud je, također, donio rješenje kojim je produžen pritvor u odnosu na optužene Aleksandra Arsića i Darka Arsića. Pritvor prema navedenom rješenju može trajati do okončanja pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja, a najduže još godinu, odnosno do 10.novembra 2015. godine. 

Inače, prvostepenom presudom optuženi Aleksandar Arsić i Darko Arsić oglašeni su krivim za krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama, te im je izrečena kazna zatvora u trajanju od po tri godine i šest mjeseci. U odnosu na optuženog Aleksandra Arsića, Sud je odbio optužbu za krivično djelo sprječavanje službenog lica u vršenju službene radnje.

Istom presudom optuženi Muhamed Muratović i Nihad Muratović oslobođeni su optužbe da su počinili krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama.

Optuženom Aleksandru Arsiću i Darku Arsiću u izrečenu kaznu je uračunato vrijeme koje su proveli u pritvoru.

 

Žalbe Tužilaštva i odbrana

 

Tužilaštvo BiH žalilo se na bitne povrede odredaba krivičnog postupka, pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te odluke o krivičnopravnim sankcijama, sa prijedlogom da Apelaciono vijeće pobijanu presudu preinači i Aleksandru i Darku Arsiću za počinjeno krivično djelo izrekne kaznu zatvora u dužem trajanju, te da Muhameda i Nihada Muratovića oglasi krivim za krivično djelo za koje ih optužnica tereti i izrekne im sankciju propisanu zakonom, ili da donese rješenje kojim će navedenu presudu ukinuti i samo provesti postupak, nakon čega će donijeti odluku.

Branilac optuženog Aleksandra Arsića je izjavio žalbu na prvostepenu presudu zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede krivičnog zakona, odluke o krivičnoj sankciji i troškovima krivičnog postupka, sa prijedlogom da Apelaciono vijeće žalbu uvaži te pobijanu presudu ukine i zakaže glavni pretres ili da istu preinači i oslobodi Aleksandra Arsića optužbe i donese rješenje kojim će optuženom ukinuti pritvor ili da izrečenu kaznu zatvora smanji ispod granice zakonskog minimuma.

Branilac optuženog Darka Arsića je izjavio žalbu zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o krivičnopravnoj sankciji i troškovima postupka, sa prijedlogom da Apelaciono vijeće osporenu presudu ukine i odredi održavanje pretresa ili pobijanu presudu preinači na način da drugooptuženog Darka Arsića oslobodi optužbe ili mu izrečenu kaznu zatvora smanji ispod zakonskog minimuma.

 

Navodi iz optužnice

 

Podsjetimo, optužnica podignuta protiv Aleksandra (24) i Darka Arsića (28) iz Ljubljane u Sloveniji te Muhameda (33) i Nihada Muratovića (27), obojica iz Bužima podignuta je nakon što je policija 7. oktobra ove godine u Bosanskom Novom od njih oduzela oko 14,5 kilograma skanka. Vrijednost zaplijenjene droge procjenjuje se na više desetina hiljada maraka, a bila je namijenjena tržištu zapadne Evrope, gdje joj je vrijednost mnogo veća.

Oni su optuženi da su se organizovali kao grupa koja se bavila neovlašćenom međunarodnom kupovinom i prodajom droge.

Prema optužnici, njih četvorica su 7. oktobra ove godine oko 16 časova na području opštine Bosanski Novi pokušali da 14,5 kilograma skanka, koji su kupili od njima poznatih osoba, iz BiH prevezu u Hrvatsku, a zatim i u Sloveniju.

Toga dana optuženi su krenuli iz Bužima vozeći se u dva privatna automobila prema ovom gradu, gdje su planirali da pređu granicu sa Hrvatskom.

Aleksandar Arsić je upravljao automobilom BMW i on je prevozio torbu u kojoj se nalazio skank, a s njim se u automobilu nalazio i Darko. U drugom automobilu, Opelu slovenačkih registarskih oznaka nalazili su se Muratovići.