BIH

Nakon 20 godina agonije iščekuje susret: Blizanci iz Graca pristali uraditi DNK analizu!

"Nadam se da ću naći svoje sinove i okončati patnje"

S. DEGIRMENDŽIĆ

18.11.2014

Blizanci Dragan P. i Zoran P. koji žive u Gracu u Austriji, a za koje Dragica i Goran Plauc, Tuzlaci s njemačkom adresom, sumnjaju da su njihovi sinovi za koje im je 1993. godine u tuzlanskoj bolnici, nekoliko sati nakon rođenja, rečeno da su umrli, pristali su na DNK analizu - potvrdila je Dragica Plauc za "Dnevni avaz".

Tajna imena

Plauc nije mogla detaljnije govoriti o proceduri koja će uslijediti nakon što su ona i muž nedavno saznali da u Austriji žive blizanci približno istih godina kao njihovi sinovi te s istim imenima pod kojima su njihova djeca zavedena u Matičnom uredu u Tuzli.

- Samo mogu reći da su djeca pristala na DNK analizu, spremamo se za Austriju. Nadam se da ću naći svoje sinove i okončati patnje - rekla nam je potresena Dragica.

Naglasila je da su u ovakvom razvoju događaja učestvovali i čitaoci "Dnevnog avaza" iz Graca koji su im putem naše redakcije ponudili pomoć. U iščekivanju susreta, Dragica ističe da je još mnogo pitanja bez odgovora.

- Zinaida Selimović i Snežana Pejić upisale su moju djecu u matičnu knjigu u Tuzli i one moraju reći ko im je rekao da upišu moju djecu pod tim imenima, jer ni muž ni ja to nismo uradili - kaže Dragica.

No, matičarka Zinaida Selimović u izjavi za "Avaz" kaže da ona jeste upisala blizance pod prezimenom Planc (došlo je do greške pri upisu prezimena u bolnici, op.a.), ali imena nije upisala.

- Imena su naknadno stigla iz Kliničkog centra na potvrdi o smrti i njih je naknadno u knjigu rođenih upisala matičarka koja je vodila evidenciju u knjizi umrlih - kazala je Selimović, pojašnjavajući da je u ratno vrijeme bilo uobičajeno da bolnica daje imena novorođenčadi!?
 
Novo groblje

S druge strane, u UKC Tuzla negirali su da je njihovo osoblje ikada davalo imena djeci rođenoj u toj ustanovi, a navode i da su tijela beba predali 10. avgusta 1993. godine preduzeću "Pogrebne usluge", današnjem Komemorativnom centru.

Iako je bračnom paru Plauc prošle godine u Tuzli rečeno da su djeca sahranjena na tuzlanskom groblju Borić, u odgovoru koji je "Avaz" dobio od Komemorativnog centra sada se navodi da su ukopani na dječijem groblju Trnovac u Tuzli. Dragica Plauc kaže da su i oni dobili takvu informaciju, ali im nisu pokazali grobove.

Majka ih podojila

Sumnje da su im djeca živa kod bračnog para Plauc, koji se ubrzo nakon tragedije odselilo u Njemačku, javile su se prije nekoliko godina, prilikom posjete Tuzli. Tada su čuli da postoji mogućnost da su im sinovi živi i da su prodati.
 
- Zadnji put sam ih vidjela nakon poroda, kada sam ih podojila, tada je s njima sve bilo uredu. Nekoliko sati kasnije rečeno mi je da su mrtvi - prisjetila se Dragica.