SARAJEVO

Nastavnici i učenici traže zaštitu od agresivnih životinja

Tematska sjednica OV Stari Grad

A. J.

18.11.2014

Općinsko vijeće Stari Grad na jučerašnjoj tematskoj sjednici raspravljalo je o problemu pasa lutalica, a na zahtjev sindikata obrazovanja i Vijeća roditelja. Kako nam je kazao predsjednik Sindikata visokog i srednjeg obrazovanja Faruk Bešlić, na ovaj korak odlučili su se da bi alarmirali vlasti zbog sve učestalijih napada pasa lutalica na nastavnike i učenike.

- U interesu više od 50.000 djece i oko 6.000 prosvjetnih radnika jeste da se problem riješi poštujući zakon. U isto vrijeme djeci se treba omogućiti da se normalno igraju po parkovima, a uposlenicima da sigurno dolaze na posao. Jedno dijete je nakon napada dobilo i dijabetes - rekao je Bešlić.

Vijećnici su stava da općine teško mogu same odgovoriti ovom zadatku te da je jedino rješenje saradnja s drugim nivoima vlasti. Tog mišljenja je i ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zlatko Petrović, koji je, također, prisustvovao sjednici.

- Ovaj problem treba rješavati na kantonalnom nivou. Jedino udruženim snagama možemo napraviti rezultat. Mjesečno se dogodi u prosjeku 70 ujeda - rekao je Petrović.

Vijećnici su, između ostalog, usvojili zaključke da se uputi zahtjev za održavanje tematske sjednice Gradskog vijeća o ovom problemu s inicijativom o izmjeni Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja. Zaključeno je i da se uputi zahtjev Kantonu za otvaranje ispostave Veterinarske stanice u Starom Gradu.