BIH

Okončani intervjui s kandidatima za direktora FUP-a

Nezavisni odbor Parlamenta FBiH

Autor:S. D.

18.11.2014

15:20 - U Parlamentu FBiH su pred Nezavisnim odborom okončani su intervjui s kandidatima za novog direktora Federalne uprave policije.

Na pismenom i usmenom dijelu intervjua pojavili su se aktuelni direktor FUP-a Dragan Lukač, zatim Svevlad Hofman, savjetnik direktora Granične policije (GP) BiH, Ensad Korman, aktuelni zamjenik direktora FUP-a, zatim Željko Ćorić, načelnik Regionalnog ureda Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Mostaru, Mustafa Hujdurović, inspektor u FUP-u, Rasim Hadžić, inspektor u FUP-u, Fahrudin Bećirović, nekadašnji komesar ZDK, te Marko Dominković, uposlenik SIPA-e.

Pismenom dijelu testa pristupili su svi osim Roberta Perića, dok je Hofman napustio testiranje, jer kako je kazao novinarima smatra da je Nezavisni odbor pri proceduri odabira direktora FUP-a prekršio Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH, tako što je dozvolio kandidaturu Dragana Lukača, za kojeg je Hofman kazao da ne ispunjava uvjete.

Hofman je najavio da će protiv nadležnih podnijeti krivične prijave.

Sead Selman, predsjedavajući Nezavisnog odbora kazao je da je Odbor proveo zakonitu proceduru.

Nakon usmenog dijela intervjua Lukač je novinarima kazao da Nezavisni odbor radi u skladu sa zakonom i procedurama. Rekao je i da je prema njegovom „subjektivnom mišljenju on najbolji kandidat“, te istakao da nisu tačne Hofmanove tvrdnje da on ispunjava uslove za odlazak u penziju.

Nezavisni odbor bi tokom dana mogao utvrditi ko je od kandidata bio najbolji, te prijedlog samo s jednim imenom uputiti Vladi FBiH na potvrđivanje.

 

U Parlamentu FBiH su pred Nezavisnim odborom u toku intervjui s kandidatima za direktora Federalne uprave policije.

Među kandidatima su aktuelni direktor FUP-a Dragan Lukač, zatim Svevlad Hofman, savjetnik direktora Granične policije (GP) BiH, kao i Robert Perić, načelnik Terenskog ureda Jug GP. Među kandidatima su i Ensad Korman, aktuelni zamjenik direktora FUP-a, zatim Željko Ćorić, načelnik Regionalnog ureda Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Mostaru, Mustafa Hujdurović, inspektor u FUP-u, Rasim Hadžić, inspektor u FUP-u, Fahrudin Bećirović, nekadašnji komesar ZDK, te Marko Dominković, uposlenik SIPA-e.

Pismenom dijelu testa pristupili su svi osim Roberta Perića. Također, pismeni dio testa je napustio Svevland Hofman koji je novinarima po izlasku kazao da ne želi prisustvovati testiranju jer se njime, kako tvrdi, vrši kršenje zakona o unutrašnjim poslovima FBiH.

Nakon pismenog dijela testa uslijedit će usmeni intervjui s kandidatima.

Već danas bi se moglo znati ime kandidata koje će biti upućeno Vladi FBiH na potvrđivanje.