BIH

Kantonalna bolnice Zenica: Ministarstvo treba potvrditi izbor Begovića za direktora

Izbor KBZ UO bez predsjednika

V. B.

18.11.2014

Upravni odbor Kantonalne bolnice Zenica na sjednici kojoj nije želio prisustvovati predsjednik Sead Rožajac (SDP) iz Tešnja predložio je jučer Ministarstvu zdravstva Zeničko-dobojskog kantona na potvrdu dr. Adnana Begovića (SDP) za novog direktora KBZ-a na mandatni period od četiri godine. Begović je i član UO.

- Rožajac, po okončanju cijele konkursne procedure, protekla dva mjeseca nije želio na dnevni red uopće stavljati raspravu o izboru niti je htio sazvati i ovu sjednicu, bez obzira na to što zakonski rok istječe. On smatra kako formalno pravno nije valjan zahtjev za sazivanjem vanredne sjednice od prošle sedmice, ali svi znamo da su pravi razlozi što ne želi da se, u ovom momentu, dr. Begović izabere za direktora - ističe nam Bruno Bojić.

brunob

Bojić: Konsultovao HDZ (Foto:V. Begunić)

On nam predočava pismeni zahtjev za sjednicu UO, s potpisima i preostala četiri člana. Ističe i kako nije član nijedne stranke, ali ne krije da ga je predložio HDZ BiH, te da se, prethodno, za ovu odluku konsultirao i sa strankom.

- Mada sam lično predlagao i nekim ljekarima koji su članovi SDA i drugih stranaka na konkurs raspisan 30. jula prijavila su se samo dva kandidata - dr. Begović i sadašnji v.d. direktor Fadil Šabanović. Oni su priložili svu traženu dokumentaciju, a povjerenje tri člana UO, jer Begović nije mogao glasati za sebe, dobio je Begović - kaže Bojić te dodaje da su prijedlog uputili na potvrdu ministrici zdravstva ZDK-a Senki Balordi (SDP).

Balorda je, podsjetimo, nedavno pravomoćno osuđena za zloupotrebu službenih ovlasti, pa će biti zanimljivo i kako će odlučiti ovog puta. Mada Šabanović formalno, za razliku od Begovića, nije član SDP-a, javna je tajna kako je i on lični izbor predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Mirsada Mešića.

Begović, međutim, ima i pismenu podršku Općinske organizacije SDP-a Zenica, čiji je i član Mešić, ali se, očito, u ovoj stranci još vode unutarstranački ratovi, koji su rezultirali nedavnim izbornim debaklom i u ZDK-u.

sdp

Balorda na sastanku

Telefonski smo kontaktirali ministricu Balordu, koju smo pitali kakav će sada biti stav Ministarstva. Ali, nije nam dala odgovor. Pravdala se kako je na sastanku u Ministarstvu finansija, dok je prošle sedmice tvrdila da ne zna ništa o izboru direktora KBZ-a jer sa zadnje sjednice nije bila ni dobila zapisnik.

- Čut ćemo se, kazala je Balorda, koja se očito i ne miješa u svoj posao.

Odnosno, prvo bi željela saznati kakav će odgovor na novonastalu situaciju imati njene stranačke kolege.

Bolje rečeno šefovi, iako KBZ već nekoliko dana između ostalog nema ni anestetika, a obavljaju samo najhitnije operacije. Tradicionalno se, i bez konkursa, zapošljavaju novi radnici te opterećuje ionako prazna kasa KBZ-a.