BIH

Mikulić: Hoteli u Širokom Brijegu od 1997. nisu prijavili nijednog gosta

ZHK Iako su u Turističkoj zajednici zadovoljni sezonom

M. HODŽIĆ

17.11.2014

Atraktivno izletište ispod vodopada Kravice na rijeci Trebižat kod Ljubuškog tokom protekle ljetne sezone posjetilo je više od 100.000 turista iz BiH i cijelog svijeta. Iz Turističke zajednice Zapadnohercegovačkog kantona kažu da su to vrlo dobri podaci, ističući da je Kravice u jednom danu znalo posjetiti više od 2.000 kupača i izletnika.

Organizirani dolasci

Lani je ljubuško javno preduzeće "Parkovi" počelo s naplatom ulaza na ovo izletište, pa je tako pojedinačna dnevna karta koštala jednu marku. 

- Prodato je oko 65.000 karata u ovoj godini, s tim što, kad turisti dolaze organizirano, onda im se daju skupne karte. Ali na temelju prodatih karata i tih organiziranih posjeta, računaju da je bilo više od 100.000 posjetilaca ove godine - ističe Grgo Mikulić, direktor Turističke zajednice ZHK. 

Osim na Kravicama, zabilježena je i velika posjeta turista, naročito Italijana, Parku prirode “Blidinje”, muzeju na Humcu kod Ljubuškog, galeriji i riznici u Širokom Brijegu te "Zavodu svete obitelji". 

No, tačne podatke o broju turista koji su, osim Kravica, posjetili i druga atraktivna mjesta u ovom kantonu tokom ove godine Mikulić nije mogao iznijeti s obzirom na to da, kako je i sam kazao, vlasnici pansiona, apartmana, motela i hotela i dalje izbjegavaju prijavljivati goste. 

Povratna informacija

- Neće da ih prijave samo zato da ne bi platili boravišnu taksu, što bi morali po zakonu, tako da mi nemamo apsolutno nikakve povratne informacije. U Širokom Brijegu imate hotele koji rade od 1997. godine i nikad još nijednog gosta nisu prijavili, a niko ih ne kažnjava. Sva ta akumulirana potraživanja mi evidentiramo i čak i pismeno vršimo prijave, ali sve ostaje na tome jer Porezna uprava vrlo loše reagira na sve naše primjedbe - poručuje Mikulić.