BIH

Završena prva konstituirajuća sjednica Predsjedništva BiH: Mladen Ivanić prvi predsjedavajući

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Stjepan Mikić uručio certifikate

Onasa/Fena

17.11.2014

U zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu održana je konstituirajuća sjednica Predsjedništva BiH, gdje su inaugurani novi članovi Predsjedništva koji će u naredne četiri godine obnašati tu dužnost. Prvi predsjedavajući će biti Mladen Ivanić.

Intoniranjem državne himne danas je počela konstituirajuća sjednica Predsjedništva BiH. Sjednicu je otvorio aktuelni i budući član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a nakon toga je predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Stjepan Mikić uručio certifikate Mladenu Ivaniću, Draganu Čoviću i Bakiru Izetbegoviću, a oni su istim redoslijedom čitali i potpisivali svečanu izjavu.

Bivši članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Željko Komšić prisustvuju ovoj sjednici kako bi čestitali novim članovima.

Na kraju ceremonije planirano je obraćanje trojice novih članova Predsjedništva BiH. U skladu s principima rotacije, prvi predsjdavajući Predsjedništva BiH u novom sazivu biće Mladen Ivanić.

Konstitutivna sjednica zakazuje se u sjedištu Predsjedništva u Sarajevu i otvorena je za javnost, a tada novoizabrani članovi Predsjedništva zajednički prihvataju dužnost, izgovarajući svečanu zakletvu u prisustvu članova Predsjedništva iz ranijeg saziva nakon čega svaki član Predsjedništva potpisuje tekst svečane izjave.

Predsjedništvo je najviši kolektivni organ izvršne vlasti BiH, predstavlja i simbolizira suverenitet Bosne i Hercegovine, a zadatak mu je koordinirati, odnosno usklađivati rad bh. institucija i braniti interese entiteta, što se odnosi na konstitutivne narode i sve građane.

Između ostaloga je nadležno za vođenje vanjske politike, imenovanje ambasadora, predstavljanje BiH u međunarodnim organizacijama, vođenje pregovora za zaključenje međunarodnih ugovora te predlaganje godišnjeg budžeta Parlamentarnoj skupštini, uz preporuku Vijeća ministara.

Mandat članova Predsjedništva je četiri godine, a bošnjački, srpski i hrvatski član rotirat će se na poziciji predsjedavajućeg svakih osam mjeseci, u skladu s Izbornim zakonom BiH.