BIH

Hill: 1.000 univerziteta u SAD nude stipendije za bh. učenike

Otpravnik poslova Američke ambasade u BiH

A. Du.

17.11.2014

Otpravnik poslova Američke ambasade u BiH Nicholas Hill danas je posjetio Treću gimnaziju u Sarajevu gdje je učenicima, u okviru obilježavanja 15. sedmice međunarodnog obrazovanja, predstavio projekte koji im omogućavaju studij u SAD.

- Veoma smo ponosni na svoje univerzitete u SAD i želimo da više ljudi iz BiH iskoristi priliku za stjecanje iskustva koje će im promijeniti život. Naš obrazovni sistem poznat je po tome što obrazuje kadrove koji ne posjeduju samo znanje koje se traži na tržištu i koje omogućuje kvalitetno zaposlenje, nego i poduzetničko znanje za otvaranje firmi i razvoj državne privrede – kazao je Hill.

Istakao je da više od 1.000 univerziteta u SAD nude stipendije stranim studentima. Istakao da je Američka ambasada putem obrazovne razmjene od 1995. godine poslala više od 2.000 učenika i studenta da studiraju u SAD. Inače, 319 učenika iz BiH trenutno studira u SAD. Neki učenici su na vrlo prestižnim univerzitetima kao što je Yale, Princeton ili Harward

Hil je kazao da Američka ambasada s današnjim danom pokreće promotivne aktivnosti u okviru kojih učenicima nudi perspektive studiranja u SAD.

-Američko ministarstvo odbrane i State Department nedavno su odabrali BiH kao zemlju koja treba da nominira najviše šest kandidata za besplatan studij ili na Američkoj vojnoj akademiji West Point ili na Američkoj vazduhoplovnoj akademiji. Oni koji budu primljeni Vlada SAD će platiti punu četverogodišnju školarinu, smještaj i udžbenike – kazao je Hill.