BIH

Istražitelji iz Italije stigli zbog Bosnića!

Zašto je antiteroristički šef iz Rima boravio u BiH

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

13.11.2014

Lamberto Đanini (Giannini), načelnik Centralne službe za borbu protiv terorizma Državne policije Italije, boravio je proteklih dana u Bosni i Hercegovini, a, kako saznaje "Dnevni avaz", posebno interesiranje pokazao je za uhapšene pripadnike vehabijskoj pokreta koji su pali u akciji "Damask".

Ko šalje novac

Đanini se, kako saznajemo, interesirao za Bilala Bosnića zbog njegovih veza s radikalima u Italiji, ali iz zvaničnih izvora nismo dobili potvrdu da su italijanski istražitelji saslušali Bosnića. No, direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač potvrdio je za naš list da je evidentno interesiranje italijanske antiterorističke policije te da je "bilo razmjene informacija."

Bosnić je italijanskoj policiji naročito interesantan zbog njegovog intervjua listu "La Repubblica", kada je izjavio da se za terorističku Islamsku državu bori i 50 Italijana u čijem je regrutiranju učestvovao. Tada je kazao i da vjeruje da će „jednog dana cijeli svijet biti islamska država“ te potvrdio da se iz Italije šalje novac za podršku IS-u i da je među muslimanskim zajednicama u Italiji pozivao mlade ljude na džihad.

Lukač je kazao da je o problemu sve učestalijeg odlaska ne samo bh. nego i državljana
drugih evropskih zemalja, prije nekoliko dana razgovarao sa Đaninijem. S italijanskim antiterorističkim šefom razgovarali su i drugi čelnici policijskih agencija.  

Krivični zakon

- Federalna uprava policije intenzivno provodi istragu o povratnicima i eventualnim učesnicima na stranim ratištima iz BiH, pokrenutu nakon što su u junu u našoj zemlji na snagu stupile izmjene Krivičnog zakona BiH kojima je omogućeno sankcioniranje  organizatora, učesnika i promotora odlaska na strana ratišta – kaže on.

Jedna od tema razgovora sa Đaninijem bio je i Bosnić, vehabijski vođa iz Bužima, koji je trenutno u pritvoru Suda BiH zbog sumnji da je regrutirao mladiće iz BiH u oružane grupe terorističke organizacije Islamska država (IS).

- Ja sam tražio podatke za Bilala Bosnića kojima raspolaže italijanska policija, jer je on jedno vrijeme tamo i živio, a i mi ćemo italijanskim kolegama dostaviti sva naša saznanja o toj i za njih drugim interesantnim osobama u smislu sigurnosne prijetnje – kazao je Lukač.

djanini-lukac

Osumnjičeni se onesvijestio

Kako saznaje „Avaz“, pripadnici FUP-a u okviru istrage o organiziranju odlaska bh. državljana na strana ratišta te sprečavanja terorističkih aktivnosti u zemlji, nedavno su na kriminalističku obradu priveli jednog stranog državljanina.

Doznajemo da se prilikom ispitivanja ovaj stranac onesvijestio te da su mu policajci osigurali ljekarsku pomoć, a nakon saslušanja je pušten. Lukač nije htio potvrditi, ali ni demantirati ovu informaciju.

80 bh. državljana, prema informacijama policijskih i sigurnosnih službi, trenutno ratuje u Siriji