BIH

Akcija "Damask": Privedeno 11 osoba, zaplijenjeno naoružanje, te minsko-eksplozivna sredstava

Preko 100 inspektora SIPA-e na terenu

A. DŽ. - E.T.

13.11.2014

11:50 - Održana je press konferencija u prostorijama SIPA- e na kojoj je glasnogovornica ove agencije Kristina Jozić kazala da je 11 osoba već privedeno.

- U toku je kriminalistička obrada privedenih. Bitno je spomnenuti da je ova akcija sprovredena uz saradnji  sa MUP-ovima Kantona Sarajevo, ZDK i TK. Takođe, u okviru akcije zaplijenjena je određena količina naoružanja, te minsko-eksplozivnih sredstava.

Rečeno je i da nekoliko uhapšenih osoba učestvavalo u ratu u Siriji, a da je akcija "Damask" i pokrenuta kako bi se slobode lišila lica koja godinama učestvuju u akcijama ili finansijski podržavaju razne terorističke skupine.   

Najavljeno je i da će u toku dana biti saopšteno više detalja o tome ko su uhapšeni i za šta su sve osumnjičeni.

10:00 Reporter "Avaza" je javio da je osam osumnjičenih u ovoj akciji privedeno u prostorije SIPA-e. Doznajemo da je jedan od uhapšenih na području Maglaja Ramiz Ibrahimović (61).

9:40 - Kako saznaje "Dnevni avaz", akcija hapšenja svih osumnjičenih je završena. U narednih nešto više od sat vremena očekuje se njihovo privođenje u prostorije SIPA-e u Istočnom Sarajevu. 

9:30 U okviru akcije "Damask" pripadnici SIPA-e jutros rano su izvršili pretrese i hapšenje na lokalitetima Orahovice i Šerića u zeničkoj općini. Nema podataka koliko je uhapšenih i da li ima oduzete opreme. Lokalna policija je saopćila da nije bila uključena u ovu operaciju.

SIPA je prije nekoliko mjeseci uhapsila u Zenici i okolini  pet osoba u okviru iste akcije, ali su nakon ispitivanja oni pušteni.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros aktivnosti u okviru nastavka akcije kodnog naziva "Damask", koja se izvodi na širem području BiH, saopćeno je iz SIPA-e.

U toku su hapšenja i pretresi objekata na više lokacija na području Sarajeva, Zenice, Kaknja, Maglaja i Živinica s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

U ovom trenutku stavljeno je pod kontrolu 11 osumnjičenih osoba i vrše se pretresi i pregledi objekata na više lokacija.

Akcija je rezultat višegodišnje složene kriminalističke istrage kojom je bio obuhvaćen veći broj osoba koje se dovode u vezu sa terorističkim aktivnostima.

Nakon utvrđivanja potrebnih činjenica i potvrđivanja osnova sumnje, na prijedlog Državne agencije za istrage i zaštitu, Sud BiH i Tužilaštvo BiH izdali su naredbe za pretrese i hapšenja koja se danas realiziraju.

U akciji učestvuje preko 100 policijskih službenika, a izvodi se u saradnji sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo.