BIH

Reakcije zbog puštanja Šešelja na slobodu: Mi žrtve smo ogorčene jer za nas nema pravde!

Glas žrtava agresije na BiH

E.D.Š.

12.11.2014

Predstavnici 11 udruženja, koje predstavljaju žrtve agresije na BiH obratile su se danas javnosti kako bi pokazale svoje ogorčenje zbog privremenog puštanja na slobodu iz Haga, zločinca Vojislava Šešelja. Oni će uputiti pismo najodgovornijima za ovo stanje, a među prvima je sadašnji predsjednik Haškog Tribunala Teodor Meron.   

- Mi žrtve smo strašno ogorčene. Nema pravde, zločinci su na slobodi. Niko se ne brine za žrtve, samo za zločince. Samim puštanjem Šešelja mi žrtve genocida smo zaključile da Evropa i svijet su se pobrinuli da naprave projekat za rat u BiH, genocid, a sada plan, kako će osloboditi zločince. Svijet ide na to da smo mi muslimani počeli rat, da smo mi zločinci, a da su zločinci žrtve. I za zločinca Tolimira imamo određena saznanja da će biti pušten iako mu je presuđeno, da je počinio genocid – kazala je danas u obraćanju novinarama Munira Subašić, predsjednica Udruženja majki Srebrenice  

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka Murat Tahirović je kazao kako su sačinili pismo i uputiće ga onima koje smatraju odgovornim za dosadašnji rad haškog tribunala.

- Najodgovorniji je sadašnji predsjednik Teodhor Meron koji je svojim dolaskom uništio sve ono dobro što je Tribunal u prethodnom periodu radio. Ići će glavnom sekretaru UN-a Ban Ki –moonu i specijalnoj izvjestiteljici o neovisnosti sudija i advokata pri UN-u Gabrieli Knaul. Cilj nam je upozoriti kojim putem ide Haški tribunal i kazati da sud mora da donese pravdu žrtvama u BiH – poručio je Tahirović.