REGION

NA LICU MJESTA Šešelj: Želim da oborimo vlast Nikolića i Vučića

Zločinac se obratio ispred centrale SRS-a

Autor:A. DUČIĆ

12.11.2014

15:01 Ispred centrale Srpske radikalne stranke (SRS) u Zemunu svojim pristalicama se obratio Vojislav Šešelj, koji je poručio da će srušiti Haški trubunal, te da će sa vlasti skinuti predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića koji su se, kako kaže, odrekli srpskog nacionalizma i postali sluge Zapada, a naprednjake je u više navrata nazvao izdajnicima.

Govoreći o radu Haškog tribunala, kazao je da se tamo sudi Srbima samo zato što su Srbi, i da većina osuđenih Srba za ratne zločine nije počinila nikakve zločine. S tim u vezi, kazao je, da se sudi potpuno nevinim Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske i bivšem generalu RS.

Svoje obraćanje završio je sa "Živela velika Srbija", te je svoje pristalice pozvao na veliki miting u subotu. Također, najavio je, da će njegova Srpska radikalna stranka sutra u Beogradu održati konferenciju za novinare.

13:56 Haški optuženik Vojislav Šešelj stigao je u prostorije stranke u Zemun, gdje su ga dočekali trubači na razglasu i opšta histerija među prisutnima. Očekuje se da se obrati svojim pristalicama i članovima SRS, javlja Blic.

13:26 Zbog velike gužve na aerodromu, Šešelj se nije obratio ni prisutnim pristalicama, niti medijima, iako je to ranije bilo predviđeno. Pristalice su ga dočekale uz četničku ikonografiju na plakatima i odjeći, kao i sa šajkačama na glavama.

seselj-docek-afp2

Stotine radikala na aerodromu dočekle Šešelja (Foto: AFP)

13:15 Šešelja je u i izvan beogradskog aerodroma dočekalo više hiljada pristalica uz baklje i uzvikujući parole kao što su: "Šešelju, srpski spasitelju", "Sprem'te se četnici", "Šešelju junače", "Rusija, ne treba nam Unija", "Vojo vojvodo" i druge. Očekuje se da će se Šešelj uputiti ka Zemunu u centralu SRS.

13:11 Dolazni terminal na beogradskom aerodromu je pun - nekoliko stotina radikala okupili se da bi dočekali Vojislava Šešelja. Oni pjevaju četničke pesme, uzvikuju "Voji, Srbije” i Vojo, vojvodo", i izvikuju uvrede na račun predsjednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, prenosi Blic.

12:59 Na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" sletio je avion iz Amsterdama sa Vojislavom Šešeljem, haškim optuženikom za najteže ratne zločine u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini. Na aerodromu ga je dočekalo obezbjeđenje SRS, brojne pristalice, članovi porodice, predstavnici medija, a kako saznajemo i trubači.

12:45 Ruski ambasador u Beogradu Alexander Chepurin rekao je da povratak lidera radikala Vojislava Šešelja, nakon 11 godina provedenih u haškom pritvoru bez presude, predstavlja svojevrsnu poruku i sliku o tome kako funkcioniše taj sudski sistem, prenosi Blic.

Pogledajte trenutnu atmosferu na aerodromu u Beogradu.

Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" trenutno vlada velika gužva pred dolazak iz Amsterdama Vojislava Šešelja, haškog optuženika za najteže ratne zločine u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini.

Kako javlja reporter "Dnevnog avaza" sa lica mjesta, trenutno se na aerodromu nalazi više od 500 ljudi, predstavnika medija, brojnih pristalica i članova Šešeljeve porodice.

Oni se međusobno guraju, prepiru i svađaju kako bi imali što bolju poziciju prilikom Šešeljevog izlaska iz aviona.

Prisutne su i brojne novinarske ekipe, među kojima i predstavnici medija iz Rusije.

Očekuje se da avion u Beograd sleti oko 13 sati.

Reporter Blica, koji se nalazi u avionu, ranije je javio kako je Šešelj veseo, prijatan i raspoložen za šalu.

Odgovarajući na pitanje Blicovog reportera kako je proveo posljednju noć u Hagu, Šešelj je kazao "kao i svaku drugu“.

- Radujem se povratku. Politika mi je prioritet, pa tek poslije liječenje. Imam dvije metastaze, ali nije to tako strašno kao što se misli - dodao je Šešelj.

seselj-u-avionu

Foto: RTCG (Šešelj u avionu za Beograd)

Inače, na plakatima koje su donijele Šešeljeve pristalice, između ostalog, stoji "Šešelj, srpski junak", "Pozdravimo pobednika", te "Šešelj dolazi". Mnogi od njih su vedri i nasmijanih lica. Predviđeno je da se lider radikala na Aerodromu kratko obrati novinarima i svojim pristalicama.

seseljlj

Foto: Blic (Doček Šešelja na beogradskom aerodromu)

Iz Srpske radikalne stranke saopćeno je da na Aerodromu neće biti pravljen miting, te da je, kako su naveli, za svaki slučaj angažirano i privatno i stranačko obezbjeđenje kako bi bio spiječen bilo kakav incident.

Istaknuto je kako će Šešelj morati biti podvrgnut ljekarskim pregledima kako bi se ustanovilo njegovo trenutno zdravstveno stanje, a zbog čega je iz Haga prebačena sva njegova  medicinska dokumentacija.