AUTO-MOTO

Spremna da osvoji Evropu

Bliži se premijera Mazde 2

M. T.

11.11.2014

Funkcionalna, udobna i pouzdana - potpuno nova Mazda 2 spremna je za Evropu, a od nje se očekuje da, zahvaljujući svojim vrhunskim mogućnostima, donese oluju u B-segmentu automobila.

Potpuno nova Mazda 2 donosi Skyactiv pristup i jedinstveni Kodo dizajn, a vrlo je slična konceptnom automobilu Hazumi, predstavljenom ovog proljeća u Ženevi.

Unutrašnjost automobila prati genijalni concept iz Mazde 3, uključujući i prvi head - up displej u segmentu (Active Driving Display) i HMI upravljač specijalno adaptiran za kabinu malog kompaktnog automobila.

Mazda 2 će, uz MZD Connect sistem, među prvim automobilima u B segmentu korisnicima omogućiti da budu online, uz maksimalnu sigurnost u isto vrijeme. S dužinom od 4.060, širinom od 1.695 i visinom od 1.495 milimetara, te međuosovinskim razmakom od 2.570 mm, malena Mazda ima prostranu kabinu, posebno za vozača, kao i vodeći u klasi prostor za noge putnika nazad.

Mazda 2 bit će u ponudi sa četiri motora, uključujući i potpuno novi Skyactiv-D 1,5-litarski dizelski motor male kompresije sa 105 KS i potrošnjom od svega 3,4 litara goriva u kombiniranoj vožnji. Osim toga, u ponudi će biti i tri verzije Skyactiv 1,5-G benzinskog motora sa 75, 90 i 115 KS. Za prijenos snage na prednju osovinu bit će zaduženi manuelni mjenjači s pet ili šest brzina, te šestobrzinski automatik.

3,4 litra iznosi deklarirana prosječna potrošnja Mazde 2 sa 1,5-litarskim dizelskim motorom

mazda2-nova33

Uskoro dolazi i CX-3

Mazda uskoro lansira još jedan model. Kompaktni crossover CX-3 bit će predstavljen na nadolazećem Sajmu automobila u Los Anđelesu, koji počinje 21. novembra.

CX-3 će, kao i ostatak Mazdine game, počivati na tehnologiji Skyactiv i Kodo dizajnerskom jeziku.