BIZNIS

Među "zlatnima" i livanjski eko-sir Puđa

Bh. sirevi osvojili medalje u Austriji

A. Kamber

11.11.2014

Na 12. međunarodnoj izložbi sira u austrijskoj pokrajini Tirol, u jakoj konkurenciji 409 vrsta sireva iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Holandije, Španije, Francuske, Mađarske, Italije, Luksemburga, Hratske, Slovenije i BiH, najviše zlatnih medalja, čak tri, osvojili su sirevi iz BiH. Zlatne medalje su u konkurenciji 109 "seljačkih sireva" (neindustrijskih) dobili prozorski sir mljekare ZZ ProMilk, vlašićki i livanjski eko-sir Puđa.

- Dobiti zlatnu medalju u ovako jakoj konkurenciji je veoma dobro, a još bolje kad se dobiju tri. Sretni smo i ponosni. BiH je jedina dobila tri zlatne medalje premda je ovo prvi put da izlažemo ovdje, izjavio je predsjednik Udruženja proizvođača sira u BiH Omer Mrakić, ističući pomoć USAID/SIDA FARMA proizvođačima bh sireva.

Mrakić je dodao da se uprkos kvalitetu i sve većoj prepoznatljivosti bh. sireva još uvijek čeka na njihova licenciranja i brendiranja kako bi se mogli nesmetano izvoziti u zemlje EU. Kontakti sa austrijskim proizvođačima i distributerima sireva su uspostavljenji, kao i sa još nekima, pa se samo čeka da država odradi svoj dio posla kako bi naši sirevi mogli u izvoz.

Mrakić je istakao da se za vlašićki sir već interesuju Turci ali da valja poraditi na nesmetanom kopnenom  transportu do Turske preko teritorija zemalja članica EU. Interes je pokazan i za livanjske sireve, pogotovo u Hrvatskoj, Italiji, Austrji, Njemačkoj, Norveškoj i drugim zemljama, ali kamo ne mogu dok ne dobiju potrebnu papirologiju, a na čemu se radi već nekoliko godina, što je za proizvođače livanjskoog i drugih bh sireva presporo.

Puđa brži od države

tomislav-pudja-zlatna-medalja-za-sir-u-austriji-2

Puđa: Pogon i u Hrvatskoj

Stipe Puđa, proizvođač livanjskog sira je jedini od Livnjaka koji je probio barijeru prema zemljama EU jer je prije izvjesnog vremena otvorio pogon za proizvodnju livanjskog i dalmatinskih sireva i u susjednoj Dalmaciji, kod Trilja, odakle plasman ide nesmetano pošto je Hrvatska članica EU.