BIH

Pao dogovor: SDA, SDS i DF kičma nove vlasti u BiH!?

U zgradi Predsjedništva BiH

Autor:S. D.

9.11.2014

Završen je sastanak u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu. Kako javlja reporter “Dnevnog avaza” dogovorena je koalicija na državnom nivou između SDA, SDS-a i DF-a.

Nakon završenog sastanka novinarima se prvi obratio Mladen Bosić predsjednik SDS-a koji je kazao “da su stranke koje čine Savez za promjene veoma brzo došle do zajedničkih stavova sa SDA i DF-om o tome kako bi trebala izgledati buduća vlast u BiH”.

Potpisan je dokument koji nosi naziv "Programski principi za djelovanje zakonodavne i izvršne vlasti u BiH u mandatnom periodu 2014-2018".

Potpisnici dokumenta su kazali da očekuju da ovaj akt potpiše i HDZ BiH te pozvali i druge stranke da im se pridruže.

Portal "Dnevnog avaz" donosi dokument koji su večeras parafirali čelnici SDA, SDS-a, DF-a, PDP-a i NDP-a:dokument-paraf

dokument-paraf-1

dokument-paraf-2

U zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu u 17:10 sati počeo je sastanak predstavnika Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) sa predstavnicima Saveza za promjene. 

Kako javlja reporter "Dnevnog avaza" u delegaciji SDS-a su predsjednik te stranke Mladen Bosić, Milovan Cicko Bjelica (koji je i danas na američkoj crnoj listi zbog pomaganja sakrivanja ratnih zločinaca) i Mirko Šarović.

Stigao je i Mladen Ivanić, lider PDP-a te Dragan Čavić predsjednik NDP-a.

Vezana vijest  Osoba s crne američke liste pregovara s Komšićem i Izetbegovićem

Sastav delegacija SDA i DF identičan je jutrošnjem. Podsjećamo, delegaciju SDA, pored zamjenika predsjednika Bakira Izetbegovića, čine Adil Osmanović, Šefik Džaferović, Sadik Ahmetović i Senad Šepić, dok su u delegaciji DF, pored predsjednika Željka Komšića, još i Damir Bećirović, Emir Suljagić i Sifet Podžić.

Nakon današnjeg sastanka delegacija SDA i DF-a, na kojem su zamjenik predsjednika SDA, Bakir Izetbegović i predsjednik DF-a,  Željko Komšić dogovorili koaliciju na državnom nivou, očekuje se i potvrda dogovora sa SDS-om i njegovim partnerima.

Komšić i Izetbegović danas su potvrdili usmeni dogovor o koaliranju na državnom nivou, ali još uvijek nije potpisana pismena forma. O tome s kim će koalirati na državnom nivou iz bh. entiteta RS, kazali su da će se znati nakon sastanka koji je upravo počeo sa predstavnicima stranaka koje čine Savez za promjene, to jest SDS, PDP i NDP. 

Vezana vijest  SDA, SDS i DF kičma nove vlasti na nivou BiH?