REGION

Povratak radikala ustalasao političku scenu u Srbiji

HAG Ratnog zločinca Vojislava Šešelja još čekaju u Beogradu

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

9.11.2014

Vojislav Šešelj, haški optuženik za najteže ratne zločine u BiH, Hrvatskoj i srbijanskoj pokrajini Vojvodini, te predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS), do jučer nije stigao u Beograd, nakon što je Haški tribunal u četvrtak donio odluku o njegovom privremenom puštanju na slobodu. 

Pokušaj zastrašivanja 

Srbijanski ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je jučer kako nema informaciju o tačnom terminu Šešeljevog dolaska, jer Haški tribunal ima obavezu objaviti takvu vijest tek kada pritvorenik napusti Holandiju. 

No, i prije nego što je Šešelj, nakon skoro 12 godina provedenih u pritvorskoj ćeliji Haškog tribunala kročio na srbijansko tlo, odluka o njegovom puštanju ustalasala je srbijansku političku scenu, pa je tako ministar Vulin odluku Haškog tribunala ocijenio političkom i pokušajem pritiska na Vladu Aleksandra Vučića. 

- Ovo je pokušaj destabilizacije Vlade Srbije i zastrašivanja premijera. Vučića ne treba plašiti jer on neće promijeniti svoju politiku. Ne može da se destabilizuje zemlja kada imate čvrstu vladu i državu koja funkcioniše - rekao je Vulin za srbijanske medije. 

aleksandar-vulin

Foto: (Vulin: Pritisak na premijera)

S druge strane, podijeljena su mišljenja političkih analitičara u Srbiji o tome koliko će Šešelj utjecati na politički život u Srbiji. Dok jedni smatraju da je ovaj osvjedočeni radikal i četnik prošlost i da njegov povratak neće ništa promijeniti, drugi misle da će Šešeljeva politika, što je i sam najavio, biti osvetnička i da će najvjerovatnije pokušati srušiti naprednjake, to jest SNS. 

Nepoznati uvjeti 

U Vladi Srbije za sada ne znaju ni koji su to uvjeti na koje je Šešelj pristao prilikom privremenog puštanja na slobodu. 

Kako su prenijeli srbijanski mediji, i portparol Haškog tribunala Magdalena Spalinska izjavila je da su jedina dva uvjeta koja važe za Šešelja to da ne bude u kontaktu sa svjedocima i da se odazove pozivu za suđenje. 

Vučić poželio brz oporavak 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je jučer da Šešelju želi dobro zdravlje i brz oporavak. 

- Mi mu želimo dobrodošlicu, brz oporavak i dobro zdravlje. I to je sve, nema ni „i“ ni „ali“ - rekao je Vučić, ne htijući komentirati Vulinovu izjavu da je Šešeljevo puštanje na slobodu pokušaj destabilizacije Srbije.

Dolazi u utorak ili srijedu i bit će bez ikakvih ograničenja?!

Mnogi očekuju da bi Šešelj mogao na beogradski aerodrom sletjeti danas jednim od dva aviona koji u popodnevnom i večernjem terminu dolaze iz Amsterdama ili najdalje sutra. S druge strane, srbijanski „Blic“ je objavio da Šešelj stiže u utorak ili srijedu u Srbiju i moći će se kretati bez ograničenja i komunicirati s javnošću. 

vojislav-seselj

Foto: (Šešelj: Najavljuje osvetu) 

Jedini zahtjev koji je Tribunal postavio Srbiji je da mu po ulasku u zemlju ne izda novi pasoš, saznaje „Blic“ i dodaje da će njegov povratak potrajati još nekoliko dana jer treba prevesti svu medicinsku dokumentaciju kako bi liječenje nastavio u Srbiji.

Nedvojbeno je da će ga dočekati pristalice, a u petak uvečer uzalud ga je čekalo oko 40-ak radikala „okićenih“ uglavnom četničkom ikonografijom.