BIH

SDA, SDS i DF kičma nove vlasti na nivou BiH?

Završen sastanak u zgradi Predsjedništva BiH

Autor:S. D.

9.11.2014

Nakon dogovora koalicije SDA i DF, očekuje se danas u 17 sati i potvrda dogovora sa SDS-om i njegovim partnerima

12:00 Kako javlja "Avazov" reporter završen je sastanak delegacija SDA i DF-a u Sarajevu u zgradi Predsjedništva BiH, nakon kojeg su zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović i predsjednik Demokratske fronte (DF), Željko Komšić, objavili da su dogovorili koaliciju na državnom nivou. Ipak, i Komšić i Izetbegović potvrdili su da današnji usmeni dogovor nije dobio i svoju pismenu potpisanu formu.

O tome s kim će koalirati na državnom nivou iz entita RS, kazali su da će se znati danas nakon sastanka sa predstavnicima stranaka koje čine  Savez za promjene, to jest SDS, PDP i NDP.

- Tokom sastanka smo bili fokusirani na mogućnost koaliranja SDA i DF-a na državnom nivou, što smo i dogovorili. Međutim, nismo još potpisali pismeni dokument o daljnjem načinu rada – kazao je Izetbegović.

Prioritet u rješavanju problema na državnom nivou, kako su istakli i Komšić i Izetbegović, bit će rješavanje pitanja mehanizma koordinacije, uknjižba perspektivne vojne imovine i izmjena zakona o PDV-u.

Kako je kazao Željko Komšić, on ne želi razgovarati o tome ko će biti premijer ili ministar, već da je mnogo važnije u procesu formiranja vlasti fokusirati sa na to kako da ovu državu učinimo boljom.

- Mi nismo izabrani da bismo samo bili tu, već da radimo na boljem sutra za sve građane. Narod u ovoj zemlji mora osjetiti neke promjene – kazao je Komšić.

Na novinarski upit imaju li saglasnost Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a za uspostavu koalicije na državnom nivou bez SNSD-a, te očekuju li da ce Čović „izdati“ partnerstvo s Miloradom Dodikom u korist Saveza za promjene, Izetbegović je kazao da očekuje da će Čoviću biti važniji interes hrvatskog naroda nego Milorada Dodika. 

Ipak, ostalo je nejasno da li SDA i DF za eventualnu koaliciju sa Savezom za promjene imaju saglasnost HDZ-a. Izebegović je naime, prvo kazao da ne bi „išli u bilo šta što nije dogovoreno s Čovićem“, a onda je kazao da će Čoviću ponudu uputiti tek večeras.

- Ja mislim da Dragan Čović neće izdati interes hrvatskoga naroda u BiH, da će uraditi ono što je dobro za Hrvate u BiH, a to je naravno ono što je dobro za cijelu BiH i za sve njene građane i mislim da ćemo večeras imati jednu takvu ponudu i za gospodina Čovića i za HDZ.

Ne bismo išli u bilo šta što nije dogovoreno s gospodinom Čovićem i s HDZ-om , a računam na racionalan, a ne iracionalan pristup. Još uvijek se nismo odlučili šta i kako, ali ako krenemo sa Savezom za promjene ne bi se smjelo desiti da vitalni nacionalni interes Hrvata u BiH bude opstanak Milorada Dodika – kazao je Izebegović.

S druge strane , odgovarajući na pitanje hoće li se koalicija SDA-DF  prenijeti na niže nivoe vlasti, Izetbegović je kazao da SDA teži što koherentnijoj vlasti koja će proći kroz kompletnu državnu strukturu.

- Prema tome što se tiče SDA mi ćemo težiti kad već napravimo koaliciju na državnom nivou da ona prođe kroz kompletnu strukturu, do nivoa, kantona i distrikta i slično .

Odgovarajući na isto pitanje Komšić je kazao da za takvu vrstu dogovora fali saglasnost HDZ-a.

- Neke stvari se logično podrazumijevaju, ali za takvu situaciju , takvu vrstu dogovora fali upravo HDZ. Nemoguće je ovo reći bez HDZ-a – kazao je Komšić.  

Sastanak SDA i DF sa Savezom za promjene održat će se danas u 17 sati, također u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu.

 

10:00 U zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu počeo je sastanak predstavnika SDA i DF o formiranju vlasti u BiH.

Delegaciju SDA, pored zamjenika predsjednika Bakira Izetbegovića, čine Adil Osmanović, Šefik Džaferović, Sadik Ahmetović i Senad Šepić, dok su u delegaciji DF, pored predsjednika Željka Komšića, još i Damir Bećirović, Emir Suljagić i Sifet Podžić.

Učesnici nisu htjeli davati izjave prije sastanka. No, kako je novinarima nezvanično kazao jedan od članova delegacije SDA "olovke su zašiljene, ali se još uvijek čeka dogovor za potpis na sporazum o formiranju vlasti".

VEZANA VIJEST: Šta sadrži dokument koji će DF sutra ponuditi SDA i Savezu za promjene

Uoči sastanka javile su se špekulacije da je dogovor između ove dvije stranke već postignut.

Naime, pojavila se informacija da su DF, SDA i Savez za promjene, predvođen SDS-om, postigli dogovor o koaliciji te pozvali Hrvatski narodni sabor da im se pridruži. Također, Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, naveo je da su SDA i DF razmijenili dokumente o osnovama za formiranje vlasti.

U poslijepodnevnim satima u Sarajevu bi se trebali sastati i predstavnici SDA i Saveza za promjene.