BIH

Podžić tvrdi da nema nikakvog dogovora o koaliciji, a Osmanović da je moguć sporazum s Komšićem

PREGOVORI O VLASTI U nedjelju sastanak predstavnika SDA i DF-a

S. N.

8.11.2014

- Nikakav dogovor danas neće biti potpisan između SDA, DF-a i Saveza za promjene. Demokratska fronta sastavila je svoju platformu za razgovore o konstituiranju vlasti, poslali smo taj materijal strankama i iz SDA odmah dobili poziv na sastanak. Ali nikakvog potpisivanja, nikakvih koalicija i dogovora danas neće biti - izjavio je sinoć za „Dnevni avaz“ Sifet Podžić, generalni sekretar Demokratske fronte - Željko Komšić.

Poziv HNS-u

On je tako reagirao na informaciju FTV-a da su ta stranka, SDA i Savez za promjene, predvođen SDS-om, postigli dogovor o koaliciji, te pozvali Hrvatski narodni sabor da im se pridruži.

- Radi se tek o prvim koracima. Ovo su prvi zvanični razgovori dviju stranaka, a sličnih razgovora bit će i s drugim. Nema još nikakvog dogovora ni koalicija. Kada se razgovori završe, mi ćemo informirati Predsjedništvo stranke i zauzeti konačan stav - tvrdi Podžić.

Sastanak delegacija SDA i DF-a zakazan je za danas u zgradi Predsjedništva BiH.

Kako je za „Dnevni avaz“ potvrdio Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, koji će biti jedan od učesnika sastanka, tema će biti formiranje vlasti u BiH.

osmanovic-adil

Osmanović: Danas je „dan D“

- Moguće je da se napravi neki dogovor. Vidjet ćemo. S DF-om je sastanak u 10, a sa Savezom za promjene u 17 sati. Ovaj blok okupljen oko Saveza za promjene će prvo imati sastanak sa svim svojim poslanicima da utvrde stanje. Onda će doći u Sarajevo na razgovore.

Više vjerujem da ćemo s DF-om možda i nešto potpisati, dok je kod Saveza za promjene stvar malo drugačija. Dodik tvrdi da ima 42 ili čak 45 poslanika, a SzP 36 ili nešto više. Nama ne bi bilo mrsko da Dodik ne bude u vlasti, ali isto tako ne želimo da u Banjoj Luci imamo jednu, a u Sarajevu drugu koaliciju. Ta politička asimetrija mislim da nije dobra – kaže Osmanović.

Razmijenjeni dokumenti

On navodi da su SDA i DF razmijenili dokumente o osnovama za formiranje vlasti. Ako se na sastanku u Predsjedništvu BiH dogovore, Osmanović vjeruje u potpisivanje koalicionog sporazuma.

- Nedjelja bi mogla biti „dan D“. Ali, vidjet ćemo. Imamo nekoliko bitnih nepoznanica - kaže Osmanović.

SDA je ranije potvrdila partnerstvo u vlasti na svim nivoima s HDZ-om.