BIH

Biserko: Hag nije htio da Šešelj umre u zatvoru

Reakcije nakon odluke o puštanju na slobodu haškog optuženika

A. L.

8.11.2014

Haški optuženik Vojislav Šešelj neće imati ključnu ulogu kojom bi destabilizirao put Srbije ka Evropskoj uniji s obzirom na njegove ograničene mogućnosti, izjavila je za „Dnevni avaz“ Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji. Ona je ustvrdila da u Srbiji postoje centri koji su protiv EU, a da Šešelj predstavlja jedan njihov dio. 

Šešelj je nakon odluke o puštanju na slobodu, podsjetimo, izjavio "da se u Srbiju vraća da se sveti, a ne da se liječi te da neće prihvatiti ničije garancije niti uvjete." 
Osvrćući se na Šešeljeve izjave tokom svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću, Biserko ističe "kako Šešelj ima mnogo toga da kaže, najavljujući i mitinge te da se ljudi iz državnog vrha Srbije s razlogom plaše njegovog povratka". 

- Ovdje je prisutna argumentacija da ga puštaju da bi minirali sadašnju Vladu. Mislim da je njegovo puštanje bila nužnost zato što u Hagu nisu htjeli da Šešelj umre u zatvoru. Problem je što Tribunal nije bio sposoban donijeti bilo kakvu odluku i stati iza nje. Problem je i to što niko iz Srbije nije dobio presudu za rat u Hrvatskoj i BiH. Šešelj je bio prvi gdje je donesena presuda, tako da ima mnogo propusta na strani Tribunala. To je jedna kompromitirajuća situacija s obzirom na napor koji je sud napravio, jer je, ipak, obavio posao koji region ne bi obavio sam za sebe - naglasila je Biserko. 

Nema pasoš 

Šešeljev sin Aleksandar izjavio je da će njegov otac jedino biti obavezan da prisustvuje izricanju presude, kada i ako do toga dođe. 
- Jedino ograničenje je da neće moći dobiti pasoš, jer je Tribunal tražio od Vlade Srbije da mu ga ne izda - rekao je Aleksandar Šešelj.