REGION

Vojislav Šešelj razdužio ćeliju u Hagu

Zoran Krasić, potpredsjednik Srpske radikalne stranke tvrdi

(A. Vr.)

7.11.2014

Potpredsjednik Srpske radikalne stranke Zoran Krasić kazao je danas agenciji Beta, da se haški optuženik Vojislav Šešelj razdužio u odnosu na pritvorsku jedinicu u Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.

Krasić je kazao da se sa Šešeljem čuo oko 18.00 sati, kada se on već razdužio i da u tom trenutku lider SRS-a nije imao informaciju kada će ga holandska policija "prebaciti" od ćelije do aerodroma.

Zoran Krasić je kazao da njima niko ne javlja kada će Vojislav Šešelj doći i da "to može da bude danas, sutra ili prekosutra".

U skladu sa praksom Haškog suda, iz sigurnosnih razloga se potvrđuje kada je optuženi privremeno pušten na slobodu tek kada napusti Holandiju. Ista praksa će biti primijenjena i u Šešeljevom slučaju.

Iz Holandije Vojislav Šešelj dolazi sa privremenom putnom ispravom, jer je njegov pasoš sa kojim je 2003. otišao u Hag - odavno istekao.

Sud u Haagu pustio je Šešelja, optuženog za zločine protiv čovječnosti te kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini, na privremenu slobodu zbog teškog zdravstvenog stanja nakon što im je Vlada Srbije dostavila potrebne garancije.

Prethodno je potvrđeno kako Vlada Srbije neće slati svoj avion po Šešelja, pa bi on trebao u Beograd doći redovnim letom iz Amsterdama. Taj je avion u Beogradu, po redu letenja, u 12:55 sati. Naredni let stiže oko ponoći.

Zamjenik predsjednika SRS-a Nemanja Šarović rekao je Tanjugu da će Šešelj biti pušten na privremenu slobodu bez ikakvih uslova, odnosno da od njega nije traženo da prihvati garancije Vlade Srbije, ni bilo kakvo dodatno obavezivanje prema pretresnom vijeću Haškog suda.

„U odluci su naveli da su uvereni da Šešelj neće uticati na svedoke ni na integritet postupka i da će se po pozivu suda pojaviti na izricanju presude, ako ikad bude napisana", rekao je Šarović i istakao da to, po njemu, znači bezuslovno puštanje na slobodu.

Ni on ne zna kada će Šešelj doći u Beograd, ali je dodao da će SRS po Šešeljevom povratku organizovati veliki skup na kojem će građani Srbije moći da ga dočekaju.