CRNA HRONIKA

SLUČAJ KOJI JE ZAPREPASTIO BiH Ovo je ubijeni dječak iz Kaknja

Dijete preminulo usljed dobijenih povreda

A. Vr. - Az. S.

7.11.2014

Dežurna služba Policijske stanice Kakanj u četvrtak u 14.20 sati  je obaviještena da je u Službu hitne medicinske pomoći u Kaknju, u pratnji  V.S. i S.N., dovezeno dvogodišnje dijete  A. S. sa povredama koje je, prema informacija dobijenim od strane majke i lica V.S., sa kojim majka živi u vanbračnoj zajednici  zadobilo prilikom pada na betonsku podlogu u dvorištu kuće u kojoj žive, a koja se nalazi u u Kaknju, navodi u saopćenju MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Osobe koje su dovele dijete tvrdile su da su povrede nastale prilikom pada na betonsku podlogu u dvorištu kuće u kojoj žive u Kaknju. O svemu je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva ZDK.

Policajci su pregledali dvorište kako bi utvrdili činjenice i okolnosti pod kojim je došlo do pada i povređivanja djeteta, međutim nisu pronašli tragove koji bi ukazivali na mjesto pada, niti su kroz obavljene razgovore utvrđeni svjedoci događaja.

Dijete S. A. je već sljedećeg dana preminulo usljed zadobijenih povreda. Dežurni kantonalni tužilac je naložio vršenje obdukcije u cilju utvrđivanja vrste i načina nastanka povreda koje su uzrokovale smrtnu posljedicu, te je utvrđeno da se radi o nasilnoj smrti, uzrokovanoj subduralnim krvarenjem.

Vezeni tekst: Horor u Kaknju: Dvogodišnjak podlegao fizičkim povredama, priveden očuh

U prosekturi Kantonalne bolnice Zenica izvršena je obdukcija tijela smrtno stradalog kojom je utvrđeno da se radi o nasilnoj smrti, uzrokovanoj subduralnim krvarenjem.

Nakon izvršene obdukcije i drugih poduzetih mjera kojim se došlo do operativnih podataka da konstatovane povrede nisu posljedica pada nego mogućeg fizičkog zlostavljanja, formirani su policijski timovi Sektora kriminalističe policije i Policijske stanice Kakanj koji su, u skladu sa uputama i nalozima dežurnog tužioca, pristupili vršenju svih potrebnih provjera.

Istog dana, u Kaknju su uhapšni  V.S. i S.N. i sprovedeni u službene prostorije Policijske stanice Kakanj.V.S. je zadržan i sproveden u službene prostorije Sektora kriminalistička policije, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada zbog sumnje da je počinilo krivično djelo "Nasilje u porodici, a u toku dana predat je  u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Inače radi se o licu koje je već prijavljivano zbog nasilja u porodici.