CRNA HRONIKA

Horor u Kaknju: Dvogodišnjak podlegao fizičkim povredama, priveden očuh

U Centru za socijalni rad nije bilo ranijih prijava nasilja

Az.S.- M.M.

7.11.2014

Dežurna služba Policijske stanice Kakanj je obaviještena je u četvrtak u 14:20 sati, da je u Službu hitne medicinske pomoći u Kaknju, u pratnji  V.S. i S.N., dovezeno dvogodišnje dijete  A.S. (2012.) sa povredama koje je, prema informacija dobijenim od strane majke i V.S., sa kojim majka živi u vanbračnoj zajednici, zadobilo prilikom pada na betonsku podlogu u dvorištu kuće u kojoj žive, a koja se nalazi u u Kaknju.

Odmah nakon zaprimljene prijave, o navedenom je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, a na lice mjesta upućeni su policijski službenici kako bi utvrdili činjenice i okolnosti pod kojim je došlo do pada i povređivanja djeteta. Pregledom spornog dvorišta nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na mjesto pada, niti su kroz obavljene razgovore utvrđeni svjedoci događaja.

U jutarnjim satima narednog dana dežurna služba Policijske stanice Kakanj obaviještena je od strane medicinskog osoblja Kantonalne bolnice Zenica da je dijete S.A. preminulo usljed zadobijenih povreda. Po zaprimljenoj informaciji odmah je obaviješten dežurni kantonalni tužilac koji je naložio vršenje obdukcije u cilju utvrđivanja vrste i načina nastanka povreda koje su uzrokovale smrtnu posljedicu.

U prosekturi Kantonalne bolnice Zenica izvršena je obdukcija tijela smrtno stradalog kojom je utvrđeno da se radi o nasilnoj smrti, uzrokovanoj subduralnim krvarenjem. Nakon izvršene obdukcije i drugih poduzetih mjera kojim se došlo do operativnih podataka da konstatovane povrede nisu posljedica pada nego mogućeg fizičkog zlostavljanja, formirani su policijski timovi Sektora kriminalističe policije i Policijske stanice Kakanj koji su, u skladu sa uputama i nalozima dežurnog tužioca, pristupili vršenju svih potrebnih provjera.

Istog dana, u Kaknju su uhapšni  V.S. i S.N. i sprovedeni u službene prostorije Policijske stanice Kakanj.V.S. je zadržan i sproveden u službene prostorije Sektora kriminalistička policije, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada zbog sumnje da je počinilo krivično djelo "Nasilje u porodici".

Kako nam je potvrdila Aldina Ahmić, portparol zeničke policije, uhapšeni će u toku dana biti predat u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Nakon  provjerene informacije u PS Kakanj  da je bilo nekoliko dojava o nasilju u porodici nakon što je dvogodišnjak podlegao od povreda, razgovarali smo i sa direktorom Centra za Socijalni rad u Kaknju Fakirom Ajdinovićerm .

On nam je kazao da je upoznat sa ovim  tragičnim slučajem, ali da do sada nije otvoren dosije za ovu porodicu.

- Žalosno je da u ovakvim tragičnim slučajevima opet stradaju djeca. Nasilje u porodici i u Kaknju predstavlja veliki problem. Mi kao socijalna ustanova učinili bismo sve da do ovoga ne dođe, kratko je kazao Ajdinović.