REGION

Kandić: Puštanje Šešelja još jedan veliki neuspjeh Haškog tribunala

Članica Upravnog odbora REKOM-a

Autor:Fena

7.11.2014

- Mislim da se slučaj Vojislava Šešelja završava kao još jedno vrlo neuspješno djelovanje Haškog tribunala i svima kazuje da njegovim puštanjem na slobodu Tribunal hoće da opere ruke od slučaja, ne želeći više da neko umire u Tribunalu. Zbog toga je na kraju sve to ružno i neprimjereno jednoj sudskoj instituciji - ocijenila je članica Upravnog odbora REKOM-a Nataša Kandić.

Komentirajući odluku Haškog tribunala da iz humanih razloga usljed teške bolesti privremeno pusti na slobodu Vojislava Šešelja, Kandić je navela da se Tribunal našao u vrlo nezgodnoj situaciji te da na vansudski način rješava  puštanje Šešelja na slobodu.
 
- Potpuno je jasno da je u pitanju njegova bolest, a nema nikakvog više ni pomena, ni rasprave ni dilema o tome šta je bilo s presudom koja je trebala da bude donijeta u periodu od prethodne četiri godine. Najrelevantnije je da sudije Haškog tribunala nisu uspjele nakon toliko godina da donesu presudu, a dokaza je bilo dovoljno za njeno donošenje - istaknula je ona.
 
Smatra da se ova odluka Haškog tribunala nikako ne može prihvatiti kao neka pravda za toliko godina pritvora bez presude, nego kao bespomoćnost te sudske institucije. Ocjenjuje također da je već dugo potpuno jasno da sudije Haškog tribunala ne znaju šta da rade, te da pojedini Šešeljevi zahtjevi imaju pravnog smisla i rezone, ali da ih je teško provesti. 

- Oni jednostavno ne znaju šta bi uradili s tim slučajem. Znaju da i kada bi imali šanse da donesu presudu, da bi se Šešelj isto tako našao na slobodi ako se ima u vidu pravilo Tribunala da poslije dvije trećine odležanog pritvora od ukupne kazne puštaju optuženika na slobodu. Dakle, da je on dobio naprimjer 20 godina zatvora, našao bi se na slobodi - podvlači Kandić.
 
Mišljenja je da sudije Tribunala nisu imale "pravne pameti i odlučnosti da donesu presudu i time završe slučaj koji je bio jako važan".
 
- Ovako su stvorili situaciju da apsolutno svi smatraju da je slučaj Vojislava Šešelja zapravo jedan od velikih neuspjeha Haškog tribunala u tome što su mu sudili, izveli veliki broj svjedoka, imali veliki broj dokaza i nisu bili u stanju da odgovore njegovom lukavstvu i stalnom kršenju sopstvenih prava i na sopstvenu štetu. Nisu umjeli da odgovore njegovom političkom i pravnom bezobrazluku - zaključila je Kandić.