BIH

Šešelj će izbjeći kaznu kao i krvolok Milošević

Reakcije na vijest da će haški optuženik biti oslobođen

A. LONČARIĆ

7.11.2014

Pretresno vijeće Haškog tribunala odobrilo je privremeno puštanje na slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja iz Haškog tribunala, a ovu informaciju sinoć je potvrdila i Magdalena Spalinska, portparol Haškog tribunala, tako da će se Šešelj već danas naći na slobodi.

Pogoršano zdravlje

Haški tribunal je, podsjetimo, od Srbije i Holandije zatražio da se izjasne o privremenom puštanju na slobodu Šešelja zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

U svom odgovoru Hagu, Vlada Srbije je navela da je spremna garantirati za Šešelja, uz uvjet da on prihvati tu garanciju i pristane poštovati uvjete za privremeno puštanje na slobodu koje mu odredi Tribunal.

Uvjeti Šešeljevog puštanja na slobodu podrazumijevali bi kućni pritvor, policijsku pratnju prilikom kretanja iz medicinskih razloga, zabranu komunikacije sa žrtvama vezano za njegov slučaj, zabranu javnog razmatranja njegovog slučaja, a spominjala se i zabrana sudjelovanja u političkom životu, kao i oduzimanje pasoša.

Informacija da Šešelj izlazi na slobodu odjeknula je kao grom iz vedra neba među preživjelim žrtvama u BiH, koje ne kriju razočaranje, ističući kako se može očekivati da će Šešelj, poput Slobodana Miloševića, u konačnici izbjeći kaznu koju zaslužuje.

Predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" Hajra Ćatić kaže da preživjele žrtve više ništa ne može iznenaditi.

- Ogorčeni smo i ne bi nas iznenadilo da se isto to sutra desi i s Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem. Razočarani smo radom Tribunala i izgubili smo povjerenje u taj sud. Nemam riječi - izjavila je za "Dnevni avaz" Ćatić.

catic-tahirovic

Nema pravde

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, kaže da je dolaskom Theodora Merona na čelo Haškog tribunala počelo puštanje zločinaca na slobodu, počevši od Momčila Perišića i sage koja traje sa Šešeljom.

- Imam osjećaj da je Haški tribunal jedva dočekao bilo kakvo rješenje kako bi se riješio Šešelja. Teško da će se Šešelj ponovo pojaviti u ovom sudu s obzirom na informacije do kojih dolazimo da je teško bolestan. To je, nažalost, dokaz da Haški sud nije uspio dovesti pravdu za žrtve i imat ćemo situaciju da će Srbija biti oslobođena odgovornosti. Ovo je udarac za pravdu i gorak ukus za sve žrtve u BiH - rekao je Tahirović za „Dnevni avaz“.

Detalji optužnice

Vojislav Šešelj je u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala proveo više od 11 godina. Sudi mu se za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj, BiH, ali i za djela počinjena u Vojvodini od 1991. do 1993. godine.

Suđenje je počelo 7. novembra 2007., a januara 2009. je dodatno optužen za nepoštivanje Tribunala zbog objelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja tri svjedoka čiji je identitet, po nalogu pretresnog vijeća, zaštićen od javnosti. Šešelj je jula 2009. osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog nepoštivanja suda, a u februaru 2010. drugi put je optužen zbog toga što je u knjizi objavio podatke o 11 zaštićenih svjedoka. Tribunalu u Hagu predao se 23. februara 2003. godine.