REGION

Evo šta regionalni mediji pišu o privremenom izlasku na slobodu Vojislava Šešelja

Odobreno privremeno puštanje vođe srbijanskih radikala

Autor:A. Vr.

6.11.2014


Mediji u cijelom regionu prenijeli su vijest kako je pretresno vijeće Haškog tribunala odobrilo je privremeno puštanje vođe srbijanskih radikala i optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja iz Haškog tribunala.

Tako Jutarnji list navodi kako je Haški tribunal odobrio je u četvrtak puštanje vođe srpskih radikala i optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja iz pritvora. Raspravno vijeće Haškog suda u nalogu izdanom u utorak bilo je pozvalo vlade Holandije i Srbije da se izjasne do 18 sati u srijedu o mogućnosti njegova puštanja na slobodu, a od Beograda se tražilo i da potvrdi da će jamčiti da Šešelj tijekom privremene slobode neće kontaktirati sa svjedocima i žrtvama i da će se vratiti u pritvor u Scheveningenu kad to naloži vijeće, navodi Jutarnji.hr.

seselj-jutarnji-hr

Schrenshoot:Jutarnji.hr.

Dnevnik.hr navodi da je Sudsko vijeće Haškog suda (ICTY) odlučilo je u četvrtak vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja, čije se zdravstveno stanje pogoršalo, privremeno pustiti na slobodu kako bi mogao dobiti zdravstvenu njega u primjerenijem okruženju.

Vezani tekst: Vojislav Šešelj može na privremenu slobodu

Sudsko vijeće 'smatra da hitni humanitarni razlozi govore u prilog privremenog puštanja na slobodu okrivljenog (...) da su ispunjeni uvjeti da okrivljeni bude privremeno pušten na slobodu u Republiku Srbiju', stoji u priopćenju za medije koje potpisuje predsjednik tročlanog sudskog vijeća Jean-Claude Antonetti, javlja Dnevnik.hr.

seselj-dnevnik-hr

Screenshoot: Dnevnik.hr.

Srbijanski Blic u svom teksu navodi da je  pretresno veće Haškog tribunala odobrilo je privremeno puštanje Vojislava Šešelja iz Haškog tribunala. Lider SRS na slobodi već sutra, rekao je Aleksandar Šešelj. Vlada Srbije dala je ranije uslovne garancije za puštanje Vojislava Šešelja.

Šešeljev sin Aleksandar tvrdi da Haški tribunal nije postavio nikakve uslove za njegovo puštanje na slobodu. Iako su ranije izjavili da ne znaju šta piše u poverljivim aneksima koji su deo ove odluke.

Zna se da je sudija Madiaj Nijang izdvojio svoje mišljenje pri donošenju ovakve odluke.

U podnesku Tribunala navedeno je da je Sudsko vijeće na sopstvenu inicijativu i iz humanitarnih razloga, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja optuženog, "imajući u vidu nove okolnosti i kako bi izbjeglo najgore", naložilo privremeno puštanje Šešelja na slobodu,  navodi u tekstu Blic.rs.

seselj-blic

Schrenshoot: Blic.rs.

Srbijanski Kurir u svom tekstu o Vojislavu Šešelju navodi kako je sudsko vijeće Haškog tribunala donijelo je odluku da Vojislav Šešelj bude privremeno pušten na slobodu.  Prepostavlja se da će Vojislav Šešelj tek sutra krenuti za Srbiju.

Iz vrha SRS za Kurir je potvrđeno da je Šešelj bezuslovno pušten na slobodu i da će se u narednih nekoliko dana stići u Beograd.

U podnesku Tribunala navedeno je da je Sudsko vijeće na sopstvenu inicijativu i iz humanitarnih razloga, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja optuženog, "imajući u vidu nove okolnosti i kako bi izbjeglo najgore", naložilo privremeno puštanje Šešelja na slobodu.

Kurir u svom tekstu još navodi kako je Vlada Srbije jučer je dostavila Haškom tribunalu uslovne garancije za puštanje Šešelja. 

Sudsko veće, koje je, u međuvremenu, dobilo i dodatne informacije o pogoršanju zdravlja optuženog, zaključilo je da će Šešelj poštovati uslove - da ne utiče na svjedoke i žrtve i da će se pojaviti pred Tribunalom kada mu to bude naloženo.

seselj-kurir

Screnshoot: Kurir.rs.