REGION

Vojislav Šešelj može na privremenu slobodu

Vlada Srbije dala je uslovne garancije

(A. Vr.)

6.11.2014

Pretresno vijeće Haškog tribunala odobrilo je privremeno puštanje vođe srpskih radikala i optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja iz Haškog tribunala. Tribunal je potvrdio  na svojoj internetskoj stranici i službenom profilu na Twitteru da je odobreno privremeno puštanje Vojislava Šešelja.

Sudsko vijeće "smatra da hitni humanitarni razlozi govore u prilog privremenog puštanja na slobodu okrivljenog (...) da su ispunjeni uvjeti da okrivljeni bude privremeno pušten na slobodu u Republiku Srbiju", stoji u priopćenju za medije koje potpisuje predsjednik tročlanog sudskog vijeća Jean-Claude Antonetti.

 "Vijeće je odlučilo da bi privremeno puštanje na slobodu omogućilo okrivljenom da dobije skrb u najprimjerenijem okruženju i pri tome osigura sigurnost svjedoka i cjelokupni sudski proces", stojiu u odluci sudskog vijeća.

Šešelj je optužen za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini i nad vojvođanskim Hrvatima.

 Sutkinja Flavia Lattanzi i Antonetti glasali su za privremeno oslobađanje, a tomu se usprotivio sudac Mandiaye Niang, navodi se u tekstu.

Vlada Srbije dala je uslovne garancije za puštanje Vojislava Šešelja. Međutim, još nije poznato koje uslove je postavio Haški tribunal i da li će Vojisalv Šešelj pristati na to.

Tim ljekara koji je ustanovio da su se kod Šešelja pojavile metastaze raka na jetri zahtjevao je puštanje lidera SRS na privremenu slobodu, kako bi mu bilo omogućeno adekvatno liječenje.

Identičan zahtjev je predat i ranije ove godine, kada je Vlada Srbije dala garancije za Šešeljevo privremeno puštanje na slobodu, ali je on to odbio.

seselj-twitter11

Kako je ranije objavljeno, uslovi Šešeljevog privremenog puštanja na slobodu bi podrazumjevali kućni pritvor, policijsku pratnju prilikom kretnja iz medicinskih razloga, zabranu komunikacije sa žrtvama u vezi sa njegovim slučajem, zabranu javnog razmatranja njegovog slučanja, a pominjala se i zabrana učešća u "političkom životu", kao i oduzimanje pasoša.

U toku prethodnih dana vođeni su pregovori oko njegovog puštanja na slobodu, a Haški tribunal je jučer zatražio da se vlade Holandije i Srbije izjasne u tom slučaju.

Potom je Haški tribunal objavio pismo predsjednika Nacionalnog savjeta za saradnju sa tim sudom Rasima Ljajića u kojem on poručuje da je Srbija spremna da pruži garancije za privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja, pod uslovom da se optuženi obaveže da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko vijeće Tribunala.

Ljajić je uputio pismo sudskom vijeću Haškog tribunala povodom odluke koju je to vijeće jučer donijelo u predmetu protiv optuženog lidera SRS Vojislava Šešelja, a kojom se od Vlade Srbije traže garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu.

"Vlada Srbije zabrinuta je zbog novog razvoja događaja u pogledu zdravstvenog stanja optuženog, i u tom smislu je spremna da pruži garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu... pod uslovom da se optuženi, u pravno obavezujućoj formi, izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko vijeće Tribunala, kao i da prihvata garancije Vlade Srbije imajući u vidu da ih je do sada odbijao", navodi se u Ljajićevom pismu.

U tekstu pisma se još navodi da stav Vlade Srbije u pogledu eventualnog puštanja na slobodu optuženog Vojislava Šešelja ostaje isti kao i prilikom prethodne odluke sudskog vijeća Haškog tribunala kojom su od Vlade tražene garancije, o čemu je Vlada obavijestila Tribunal 1. jula ove godine.

U pismu se podsjeća da je Vlada Srbije davala garancije za sve državljane Srbije optužene pred Haškim tribunalom koji su se zahtjevom obratili i tražili da Srbija garantuje da će ispuniti sve uslove koji budu bili određeni u odlukama sudskih vijeća Tribunala.

"U dosadašnjoj praksi Vlada Srbije je uspješno sprovela sve naloge o privremenom puštanju na slobodu državljana Srbije optuženih pred Haškim tribunalom", zaključuje se u pismu.