BIH

Završen sastanak delegacija SDA i SNSD: Još nema dogovora o mogućem koaliranju

Izetbegović i Dodik održali pres konferenciju

Autor:M. AŠČIĆ

6.11.2014

17:45  Nakon završenog sastanka delegacija SDA i SNSD-a, na pres konferenciji za novinare Bakir Izetbegović, zamjenik SDA, kazao je novinarima da smatraju da je u ovoj situaciji potrebno napraviti promjene jedne retorike kada su u pitanju odnosi u državi, kako bismo što prije krenuli naprijed.

Kada su u pitanju principi oko koalicije, on je rekao da nije bilo nekog razilaženja. Kazao je da ove dvije stranke imaju slične poglede u programskim ciljevima koji se odnose na ekonomska pitanja, ulazak u EU, pristup NATO-u, te borbi protiv korupcije i kriminala.

Izetbegović dodaje da SDA insistira na zakonima i mjerama kako bi se prije svega izbjegla diskriminacija u obrazovanju. Kaže da su ove dvije stranke razgovarale o svim temama pri čemu su neke bile usaglašene, a neke ne.

On je potvrdio da mu je u SDA preneseno da nemaju odluke ko će biti partner iz RS-a u formiranju vlasti, kazavši: „Mi nismo došli ovdje da bismo se „ubacivali“.

Dodaje da su u SNSD-u spremni praviti razgovore o novim standardima u obrazovanju kao i da imaju slične poglede kada su u pitanju ostali programski ciljevi. Dodik je rekao da je upoznao Izetbegovića sa informacijama da SNSD već ima vlast sa partnerima u RS-u i da bi ona trebala biti formirana do nove godine. Kazao je da je u Federaciji situacija nešto drugačija, ali da vjeruje da bi se vlast u državi mogla formirati do marta naredne godine.

17:35 - Kako javlja "Avazov" reporter, završen je sastanak delegacija SDA i SNSD. Uskoro donosimo više informacija.

16:02 - Počeo je sastanak delegacija SDA i SNSD.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a došao je u sjedište SDA sa delegacijom u kojoj su Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović i Igor Radojičić.

Dodik je u prolazu, na novinarsko pitanje šta očekuje od sastanka, odgovorio:

- Valjda neće kiša!

Očekuje se početak sastanka delegacija Stranke demokratske akcije i Saveza nezavisnih socijaldemokrata u centrali SDA u Sarajevu na kojem bi trebalo biti govora o formiranju vlasti na državnom nivou između ove dvije stranke.

Delegacija SNSD-a predvođena predsjednikom Miloradom Dodikom još nije stigla u sjedište SDA, dok se zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović pojavio prije nekoliko minuta, ali nije želio davati nikakve izjave.

Kako javlja reporter "Dnevnog avaza" sa lica mjesta, sastanak počinje u 16 sati, a nakon toga je zakazana press konferencija za novinare na kojoj će se javnosti obratiti  lideri ovih stranaka.