REGION

Sudsko vijeće će donijeti odluku o puštanju Šešelja

Haški tribunal

Fena

6.11.2014

Glasnogovornica Haškog suda (ICTY) Magdalena Spalinska rekla je da ne želi špekulisati o tome što će se dogoditi ako optuženi Vojislav Šešelj odbije garancije Vlade Srbije za njegovo privremeno puštanje na slobodu.

"Sudsko veće je dobilo, ili će dobiti, odgovore (vlada) s kojima će se upoznati i onda će sami odlučiti kakvi moraju biti sljedeći koraci", rekla je Spalinska u telefonskoj izjavi Tanjugu.

Ona je potvrdila da je Vlada Srbije dostavila juče Haškom sudu odgovor u vezi s mogućim puštanjem na slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja i dodala da Vlada Holandije nije podnijela nikakav javni dokument.

"Što se tiče Vlade Holandije, nema nikakvog javnog podneska", rekla je ona.

Haški sud zatražio je jučer od vlada Holandije i Srbije da se izjasne o mogućem privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja.

ICTY je pri tom naveo da je dobio dodatne povjerljive informacije, o kojima je javnost već upoznata, a koje ukazuju na pogoršanje zdravstvenog stanja Šešelja, te s obzirom na novi razvoj događaja razmatra mogućnost njegovog privremenog puštanja na slobodu.

Na pitanje hoće li ICTY poduzeti nešto povodom prosvjednog okupljanja kojeg je za subotu najavila Srpska radikalna stranka, čiji je Šešelj lider, Spalinska je odgovorila da su u Sudu upoznati s tim najavama, ali da se, za sada, ne planiraju obraćati okupljenima.

"Mi smo vidjeli u medijima takve najave, ali zasad nemamo nikakvih planova da se neko obraća tom skupu ako do njega dođe", rekla je glasnogovornica.

Srpska radikalna stranka najavila je da će u subotu, 8. novembra, organizirati prosvjed ispred zgrade ICTY-a u Haagu, s koga će zatražiti bezuvjetno puštanje na slobodu svog lidera.

Haški sud objavio je danas pismo predsjednika srbijanskog Nacionalnog vijeća za saradnju s tim sudom Rasima Ljajića u kojem on poručuje da je Srbija spremna pružiti garancije za privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja, pod uvjetom da se optuženi obaveže da će poštovati sve uvjete koje odredi nadležno sudsko veće ICTY-a.

"Vlada Srbije zabrinuta je zbog novog razvoja događaja u pogledu zdravstvenog stanja optuženog, i u tom smislu je spremna pružiti garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu... pod uvjetom da se optuženi, u pravno obvezujućoj formi, izjasni da će poštovati sve uvjete koje odredi nadležno sudsko veće, kao i da prihvata garancije Vlade Srbije imajući u vidu da ih je do sada odbijao", stoji u Ljajićevom pismu, prenio je Tanjug.